Řada podnikatelů podle prodejců EET ještě neřeší, zájem roste

01.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Řada podnikatelů stále ještě neřeší přípravu na elektronickou evidenci tržeb (EET). Rovněž také vyčkávají se zapojením se do zkušebního režimu, který odstartoval dnes. Vyplývá to z vyjádření dodavatelů pokladních systémů pro EET. Zároveň ale uvádějí, že zájem o pokladny se zvyšuje s tím, jak se blíží termín ostrého startu evidence tržeb. Ten je 1. prosince a platí pro restaurace a ubytovací služby.

Finanční správa ode dneška začne ukládat údaje o tržbách podnikatelů, kteří se k ní dobrovolně připojí pomocí elektronické evidence tržeb (EET). K systému se mohli podnikatelé připojit i dříve, ale v testovacím prostředí, tzv. playgroundu, se data o evidovaných tržbách neukládala. Povinnost evidovat tržby ovšem nastane právě až od 1. prosince.

Přestože již řada podnikatelů má pokladny podporující EET, s jejich uvedením do testovacího provozu, který se spouští 1. listopadu, podniky podle provozního ředitele firmy Storyous Petra Filipece ještě vyčkávají. \"A to hlavně kvůli strachu, že udělají chybu v nastavení pokladny nebo špatnou evidencí jednotlivých plateb. Čekají tedy na více informací a příkladů z trhu, které jim napoví, co a jak,\" uvedl.

Společnost Dotykačka pak z improvizované ankety mezi podnikateli zjistila, že řada z nich si z evidováním tržeb starosti nedělá. \"Někteří používají chytrý pokladní systém již řadu let a EET pro ně znamená jen aktualizaci softwaru, jinak se pro ně nic nemění. Protipólem však byly případy podniků, kde zatím žádný pokladní systém pro EET nemají a zároveň je to vůbec nestresuje,\" uvedl manažer vnější komunikace společnosti Dotykačka Michal Wantulok.

Poskytovatel pokladních systémů Rychlá Pokladna odhaduje, že nyní má již vlastní konkrétní řešení pro EET zhruba 40 procent restaurací a přibližně 25 až 30 procent jej vybírá. \"Zatím však stále zhruba 30 až 35 procent podniků se problematikou zařízení pro EET vůbec ještě nezačalo nezabývat,\" uvedl jednatel společnosti One Pub Pavel Friedrich. Zároveň připomněl, že v ČR je evidováno na 30.000 gastronomických zařízení. Právě firma One Pub vyvinula komplexní systém Rychlá Pokladna určený pro EET.

Zatímco ještě v letních měsících dodávala Rychlá Pokladna hardwarové i softwarové řešení v řádově desítkách kusů, s nástupem září se zájem hostinských začal podle Friedricha výrazně zvyšovat. \"V říjnu pak odbyt vzrostl ve stovkách procent a desítky se změnily v tisíce. Očekáváme, že v listopadu bude nápor zájemců o EET ještě výraznější. Proto jsme přešli na 24 hodinový režim a pracujeme sedm dní v týdnu,\" uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK