Chystají se ceníky elektřiny na rok 2017. Budou dodavatelé zdražovat?

02.11.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Dodavatelé elektřiny pomalu chystají ceníky pro rok 2017. O tom, jestli energetické firmy svým odběratelům elektřinu zdraží, záleží mimo jiné na tom, jak výhodně se jim podařilo komoditu nakoupit. Tón energetickému trhu v příštím období budou už tradičně udávat především velké společnosti.

Ceny elektřiny podléhají změnám. Minimálně jednou ročně. S liberalizací energetického trhu, kdy do hry vstoupila řada alternativních společností, se ale objevily tarify, které domácnostem fixovaly cenu energií na několik let. To znamená jediné: pro tyto odběratele se s vyhlášením nových ceníků příliš nezmění. Některé domácnosti ale stále mají běžné tarify, které nejsou vázané smlouvu na dobu určitou. Ty by měly koncem roku zbystřit a přesvědčit se, zda jejich dodavatel cenu elektřiny výrazně nezvedl, nebo naopak nezlevnil. Ceníky se sice teprve tvoří, ale už nyní můžeme odhadovat, jestli můžeme očekávat významné výkyvy.

Ceny elektřiny jako na houpačce

Dodavatelé nakupují elektřinu na energetických burzách a cena, kterou nabídnou spotřebiteli, záleží hlavně na výhodnosti tohoto nákupu. „Burzovní ceny elektřiny jsou tento rok jako na houpačce. Po prudkém propadu cen silovém elektřiny, která v únoru atakovala hranici 20 euro za megawatthodinu, následoval růst až do června. Ten byl vystřídán prázdninovým poklesem. V září ale začaly ceny silové elektřiny opět silně růst a nyní se pohybují kolem 33 euro za megawatthodinu. To je vyšší cena než před rokem,“ říká analytik Jiří Gavor ze společnosti ENA.

Podle Jiřího Palaščáka, generálního ředitele dodavatele AMPER market, se ceny elektřiny odrazily letos na jaře ode dna společně s cenami ropy, uhlí a zemního plynu. „V posledních týdnech v důsledku odstávek jaderných elektráren, zejména ve Francii, se velkoobchodní ceny elektřiny na rok 2017 dostaly již na vyšší úroveň, než byla před rokem cena elektřiny na rok 2016,“ dodává.

Dodavatelé nepředpokládají velké změny

I přesto by neměla cena elektřiny pro domácnosti a firmy výrazně narůst. Záležet bude na více faktorech. „Přístup dodavatelů se tento rok může hodně lišit podle toho, kdo má jakou strategii při nákupu komodity a jak přistupuje k riziku. Tón samozřejmě budou udávat největší dodavatelé. Je také možné, že se bude opakovat unisono zachování cen u největších firem stejně jako před rokem,“ míní Jan Palaščák.

Žádné zásadní změny v cenách elektřiny nepředpokládá ani Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky. „Elektřinu nakupujeme průběžně pro budoucí období a současný nárůst na burzách se do výsledné ceny nijak zásadně promítne. Naprostá většina našich zákazníků má termínové smlouvy, kdy je sjednaná pevná cena po celou dobu platnosti smlouvy. Takže změna kalendářního roku není žádným mezníkem, kdy se mění cena elektřiny,“ konstatuje.

Sníží se regulované ceny elektřiny?

Silová cena elektřiny tvoří zhruba 50 procent výsledné sumy, kterou domácnost za odběr energie zaplatí. Druhá část patří regulovaným poplatkům, jejichž výši každoročně stanovuje Energetický regulační úřad (ERÚ). „Snížení cen v řádu stokorun ročně očekávám především u regulovaných složek elektrické energie, a to u polostátního gigantu ČEZ,“ napsala předsedkyně ERÚ Alena Vitásková na webu českého regulátora.

Předsedkyně ERÚ předpokládá snížení příspěvku na obnovitelné zdroje energie. Domácnosti dnes platí 495 korun (bez DPH) za každou odebranou megawatthodinu a tato částka míří právě na podporu zelené elektřiny. Energetický regulační úřad letos vydal cenové rozhodnutí, kterým se stanovuje podpora obnovitelným zdrojům energie uvedeným nově do provozu, jen pro malé vodní elektrárny nebo bioplynové stanice. Dalším obnovitelným zdrojům podporu zatím nevypsal s odvoláním na chybějící notifikaci ze strany Evropské komise. Úřad by tak podle svých výpočtů mohl odběratelům ušetřit zhruba 40 miliard korun.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ