Cena ropy kvůli rekordnímu růstu zásob v USA ztrácí tři procenta

02.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 2. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes pokračují v poklesu a proti úternímu závěru ztrácejí zhruba tři procenta. Zpráva o rekordním nárůstu zásob suroviny ve Spojených státech totiž posílila obavy, že na trhu je stále příliš mnoho suroviny.

Kolem 17:00 SEČ vykazovala severomořská ropa Brent pokles o 3,1 procenta na 46,65 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu odepisovala také asi 3,1 procenta a nacházela se v blízkosti úrovně 45,20 USD.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy v USA v minulém týdnu stouply o 14,4 milionu barelů. Týdenní nárůst tak překonal dosavadní rekord z roku 2012. Analytici přitom v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že zásoby se zvýší pouze o jeden milion barelů.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou nadbytečných dodávek na trh poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Později sice část ztrát smazaly, dál ale zůstávají hluboko po úrovněmi z první poloviny roku 2014, kdy výrazně přesahovaly hranici 100 dolarů za barel.

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v září předběžně dohodli na prvním snížení těžby za osm let. V posledních dvou týdnech ale rostoucí počet členů OPEC signalizuje neochotu k omezování produkce, což vyvolává pochybnosti ohledně realizace dohody.

V říjnu se těžba ropy v zemích OPEC podle údajů Reuters vyšplhala na nové rekordní maximum 33,82 milionu barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 46,65 48,14 New York - Nymex WTI prosinec 45,21 46,67

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK