Jak se vyplácí slevové karty? (2)

07.11.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nabízíme druhou část průzkumu věrnostních karet, které svým zákazníkům firmy nabízejí. Vyplatí se nám, nebo jde jen o marketing?

V předchozím článku jsme se zabývali věrnostními kartami řetězců Ikea, Tesco, čerpací stanice Mol a Českých aerolinií. V tomto článku se zaměříme na další obchodníky.

Baťa

Pokud chcete získat výhodu slev u firmy Baťa, musíte vstoupit do Baťa klubu. Zaregistrujete se zdarma, dostanete věrnostní kartu a sbíráte body svými nákupy zboží. 1 Kč = 1 bod. Za každých 2500 bodů získáte poukázku na slevu 50 Kč. Pokud dosáhnete 5000 bodů, je vaše sleva dvakrát vyšší, tedy stovka, a pokud se na kontě dostanete na 10 000 bodů, máte slevu čtyřikrát vyšší, tedy 200 Kč. K tomu získáváte statut de luxe, což znamená, že máte navíc dvacetiprocentní slevu na opravy bot, desetiprocentní slevu na kabelku při nákupu obuvi a pokud nakupujete přes e-shop, tedy nikoli osobně, doručí vám objednávku zdarma. Krom toho jsou vám doručovány informace o slevových akcích a novinkách. Baťa klub tedy nabízí bodové kategorie standard (1 – 2 499 bodů), silver (2 500 – 4 999 bodů), gold (5 000 – 9 999 bodů) a zmíněná deluxe (od 10 000 bodů).

Členstvím v Baťa klubu tedy můžete ušetřit při statutu standard skutečně nepatrně, ale pokud obsah svého botníku obměňujete s každou ročním obdobím, slevy se vám určitě vyplatí.


Obchodníci: Omezení prodeje o svátcích povede k propouštění
Naskenuj si sám: Globus jako jediný nabídne Scan&Go všude
Tesco zavádí nový způsob nakupování přes skener či mobil

Billa

Abyste se staly členy Billa Bonus clubu, musíte vyplnit registrační přihlášku, odevzdat jí u pokladny tohoto potravinového řetězce. Členství je zdarma. Za prvních 50 Kč hodnoty nákupu vám bude připsán1 bod a za každých dalších 10 Kč hodnoty nákupu další bod. Tyto body a doplatek můžete využít ke koupi vybraného nepotravinářského zboží nebo je využít na slevy u partnerů řetězce. Body řetězce Billa musíte využít do 12 měsíců, jinak o ně přijdete.

Jak každý řetězec s nejrůznějším zbožím nabízí také Billa každý týden výrobky v akcích, které ovšem neplatí plošně, což vede k domněnce, že někde je nutno přednostně vyprázdnit sklady, jinde se stejné zboží prodalo za původní ceny. Bonus klub se vyplatí stejně, jako ve srovnatelné konkurenci. Při vzniku článku (4.10například nabízela stavebnici Lego Tvořivé kostky za 279 Kč +150 Billa bodů, běžnou cenu uvádi 399 Kč. Připomeňme, že na dosažení 150 Billa budete potřebovat útratu za nákup v hodnotě téměř dvou set korun.

Datart – iBOD

Společnost Datart nabízí elektroniku a vše, co se kolem ní točí. Prvním zklamáním je, že jim nefunguje bezplatná linka. A vy jim totiž zavolat musíte, protože z webových stránek Datart není vůbec zřejmé, jaké výhody poskytuje členství fyzické osobě, tedy nikoli firmě. Operátor sdělil, že o takových výhodách neví. Pokud bych měl ale IČO, pak bych dle četnosti a hodnotě nákupů mohl využít slev na úrovních standard, premium a elite. Nakonec z operátora vypadlo, že slevy pro fyzické osoby Datartu zajišťuje iBOD.cz.

iBOD se chlubí více než milionem klientů a s jejich kartou můžete údajně získat body 1500 místech u nás. V průměru za každých 25 Kč nákupu se Vám připíše 1 ibod, které pak můžete vyměnit za vybrané odměny. S iBOD kartou můžete sbírat ibody za nákupy například u OMV, Bambuli, FAnn parfumeriích, SUPER ZOO, v České spořitelně se vám ibody budou připisovat za využívání bankovních služeb. U OMV za každý litr paliva.

Například Datart nabízí optickou myš k PC Trust centa mini za 1 215 bodů (nebo 910 ibodů + 77 Kč, nebo za 610 ibodů + 152 Kč), v e-shopu ji nabízí za 199 Kč.

Mobil Lenovo Smartphone A za 8750 bodů (nebo 6 565 ibodů + 547 Kč, nebo za 4 375 ibodů + 1 094 Kč), v e-shopu jej nabízí 1899 Kč.

Notebook DELL Inspiron 13 7000 2v1 za 84 690 bodů (nebo 63 520 ibodů + 5 293 Kč, nebo za 42 345 ibodů + 10 587 Kč), v e-shopu nabízí ekvivalent za přibližné 23 000 korun.

Když tedy pomineme trochu zvláštní přístup k zákazníkovi, kterému operátor vlastně žádné zákaznické výhody své firmy nedoporučil, pak je registrace u Datartu pro běžného nefiremního zákazníka zcela zbytečná. Ibody získáte teprve u jiné firmy a pak některých výhod můžete využít. Pokud si ovšem uvědomíte, že za bod získáme z průměrných slevu 25 korun, pak jen na získání myši musíte nakoupit za neuvěřitelných 30 375 korun. Možná, že se najde i někdo, komu se to vyplatí, ale asi bychom hledali hodně dlouho…

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU