ODS navrhne snížit spotřební daň na pivo jako kompenzaci za EET

08.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Opoziční ODS navrhne snížit spotřební daň na pivo jako kompenzaci restauratérům za zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Mělo by to pomoci i minipivovarům, řekl dnes novinářům předseda sněmovního klubu ODS Zbyněk Stanjura. Současný hospodářský růst podle něj umožňuje snížení daně z dnešních 32 procent na 26,8 procenta. U malých pivovarů by ODS daň posunula ještě níž, a to na 12 procent.

V pátek bude na podnět ODS a TOP 09 Sněmovna jednat na mimořádné schůzi o posunutí termínu pro zavedení elektronické evidence tržeb, opozice ale nemá dost sil na prosazení programu schůze. Dostane se tak zřejmě jen na argumenty politiků s přednostním právem na vystoupení před schvalováním schůze. Návrh na snížení spotřební daně podá ODS v případě, že se odklad nepovede. Daň by se podle Stanjury měla vrátit na úroveň roku 2009, kdy ji tehdejší vláda zvýšila v době hospodářské krize jen na \"přechodnou dobu\".

Na rozdíl od snížení daně z přidané hodnoty na pivo, o což usiloval ministr financí Andrej Babiš (ANO), by se snížení spotřební daně promítlo do nákladů všech restauratérů, nejenom těch velkých, míní Stanjura. \"Návrh více snižuje spotřební daň malým pivovarům a minipivovarům, které nemají tak vysoké úspory z rozsahu jako jejich nadnárodní konkurence. Podporuje tak zejména regionální producenty,\" uvedl.

Na snížení DPH na pivo se neshodla vládní koalice, politici ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO se potom domluvili, že s daní do voleb naplánovaných na příští podzim už nebudou hýbat.

Evidence tržeb bude v ostrém provozu spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace a měla by se týkat zhruba 40.000 podnikatelů. Později se připojí další subjekty. Ministerstvo financí minulý týden spustilo pilotní provoz systému pro zájemce z řad podnikatelů. Mohou si tak otestovat funkčnost pokladního zařízení s instalovaným certifikátem a ověřit si, zda se data ukládají na servery Finanční správy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK