Investice do krásy: Kolik stojí plastika?

10.11.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V minulém díle miniseriálu o investicích do našeho zevnějšku jsme se věnovali očím, jejich vadám a nápravám. Dnes to bude jiný hit – plastická chirurgie: zvětšování a zmenšování prsou, úpravy uší, nosu, liposukce, ale třeba i důlků ve tváři.

Plastické operace jsou v kurzu na celém světě. A počet klinik s tímto zaměřením roste i u nás. Podle odhadů se v českých plastikách ročně otočí kolem dvou miliard korun. Důvod je jednoduchý. Na rozdíl od dob minulých je většina zákroků levnější. A také daleko bezpečnější. Když se koncem 19. století s plastikou začínalo, pacienti byli vystaveni značnému riziku, že operace „nedopadnou“ dle přání lékaře ani pacienta. Ke zlomu pak došlo v druhé polovině dvacátého století s příchodem chirurgických silikonů, které se implantovaly do prsou. Ty však neměly v počátcích příliš dlouhou životnost a vyráběly se jen v několika velikostech. Pokrok se však nezastavil a 21. století už přivítalo implantáty 5. generace. Pokud nemají výrobní vadu, je na ně dávána doživotní záruka, měly by tedy a své nositelce dlouho vydržet a dobře sloužit, tedy výrazně posilovat sebevědomí.

Facelifting a liposukce, kdy se „omlazuje“ obličej, případně odebírá tuk z různých partií těla, začaly být skutečně bezpečné až v 80. letech minulého století. Od té doby také stále stoupá počet celebrit, či zcela obyčejných lidí, kteří jdou raději pod chirurgův nůž nebo injekční stříkačku, místo aby trošku zapracoval na svém životním stylu a k vytouženému vzhledu se dostali přirozenější cestou.

Paleta služeb

Nad plastikami uvažovali naši předkové již před staletími. Buď chtěli napravovat úrazy, nebo vyhovět marnivým ženám, které chtěly zůstat věčně mladé. Dnes je nabídka pracovišť i zákroků plastické chirurgie velmi široká a týká se nutných operací daných zdravotním stavem, například odejmutí a náhrady prsu u onkologického onemocnění, nebo čistě estetické chirurgie.

Patrně nejvíc se v souvislosti s plastikou hovoří o změně velikosti prsů u žen. Jejich zmenšení za určitých okolností (zdravotní důvody) hradí zdravotní pojišťovna. Zvětšení prsů včetně zavedení implantátu může přijít na 60 až 80 tisíc korun, při použití vlastního tuku místo implantátů cena začíná asi na 50 tisících (ceny se mohou podle zdravotnických pracovišť různit – platí pro všechny uvedené kalkulace), zmenšení je pak levnější. Žena by ale při jakékoli úpravě měla být starší 18 let, a pokud není zákrok prováděn kvůli nemoci, měla by být zdravá. Každému zákroku ale předchází podrobné vyšetření pacienta či pacientky.

Pokud potřebujete liposukcí – odsátím tuku – vytvarovat například břicho, přijde vás to na 20 až 30 tisíc korun. Zákrok pojišťovna nehradí.
Estetická úprava horních víček se pohybuje kolem 15 tisíc korun. Pojišťovna zpravidla nehradí.
Plastická operace nosu – podle závažnosti zásahu až 45 tisíc korun. Pojišťovna zpravidla nehradí.
Plastická operace uší se pohybuje kolem 15 tisíc korun.

Nabízených zákroků je celá škála a mohou být provedeny různými metodami, ceny se proto neliší jen podle kliniky, ale také podle nabízené metody. V každém případě se velmi dobře o klinice plastické chirurgie informujte. I když vás zákrok přijde levněji, než jinde, náprava jeho nesprávného provedení může být v lepším případě nákladná, v horším nevratná.

Důlky i dlaně

Pokud jste natolik trendy, že při zmínce o přešití prsů nebo uší zíváte, možná vás zaujme, že v Japonsku frčí náprava osudu. Ten je totiž ukryt v jedinečných čarách na našich dlaních. No, a pokud u chiromantika, tedy odborníka na čtení z rukou, budete s jeho ortelem nespokojen, už nemusíte být nešťastní. Čáry srdce, osudu, nebo rozumu si můžete nechat upravit. A v Japonsku se to již děje, muži prý chtějí mít v dlaních vepsán finanční úspěch, že pak štěstí v lásce. Přijde to na tisíc dolarů.

Dnešní doba dokonalosti také vyžaduji perfektní úsměv. A ne abyste při něm odhalovali horní dáseň. Diktát doby praví, že odhaleno může být maximálně jen pár milimetrů, jinak se to musí spravit. Plastický chirurg svým zákrokem omezí zakončení nervů na horním rtu a ten se odhalí přesně podle estetického standardu, vzor 2016. Je třeba však navštívit zkušeného lékaře. Pokud se totiž omezení pohybu odhadne špatně, pak se rtem třeba pohnout nemusíte vůbec.

Některé české kliniky plastické chirurgie také nabízejí operací příliš vystouplého pupíku. Současná móda si žádá plochý, či vpadlý pupík, ale na zákrok přicházejí i ženy po porodu. Náprava dle diktátu módy stojí kolem deseti tisíc.

Je taky možné, že se váš přítel či manžel zhlédl v Kate Middletonové, choti prince Williama. Jste její věrná kopie, ale něco vám chybí? Jistě, jsou to její dolíčky ve tváři. U nás je kliniky zatím nenabízejí, za mořem dolíčky nakoupíte do tří tisíc dolarů.

Nic se nemá přehánět

Někteří z nás potřebují plastiku ze zdravotních důvodů. Jiní kvůli tomu, aby stáří zakryli mladším vzhledem. I to se dá pochopit, když bez toho nemohou být. Nechat se však přešívat pravidelně a zacházet až do absurdností, to vám asi lékař bude přece jen vymlouvat. Varovných příkladů najdete na webu hodně, vzpomeňme na Michaela Jacksona, které by po několika operacích vlastní rodina jen ztěží poznala. O četných zdravotních problémech nemluvě.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU