Jednání o TTIP se do nástupu Trumpa zastaví, myslí si Mládek

11.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 11. listopadu (zpravodaj ČTK) - Jednání mezi Evropskou unií a Spojenými státy o rozsáhlé investiční a obchodní smlouvě známé jako TTIP se nyní zastaví, myslí si ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Počkat je totiž potřeba na to, jak se k nedokončené dohodě po nástupu do úřadu v lednu příštího roku postaví administrativa nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Právě Trumpův postoj k TTIP - stejně jako k řadě dalších otázek společného zájmu - není zatím v Bruselu zcela jasný. Unijní diplomaté v posledních dnech mimo záznam přiznávají, že s republikánským kandidátem a jeho okolím měli před volbami jen minimální kontakty.

O TTIP a dalších unijních obchodních smlouvách dnes v Bruselu jednali ministři zemí unie odpovědní za mezinárodní obchod. Obsáhleji se vztahy s USA po volbách budou zaobírat ministři zahraničí osmadvacítky - nejprve v neděli večer na neformální večeři, kterou pořádá šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, a pak v pondělí na řádné ministerské radě.

\"Zafixujeme, co jsme dosáhli a počkáme po nástupu nového amerického prezidenta a jeho administrativy, zda máme partnera pro jednání,\" řekl dnes Mládek v Bruselu k dalšímu osudu TTIP. Smlouvu původně chtěla mít EU a vláda prezidenta Baracka Obamy dojednanou ještě letos. Proti jejímu sjednávání existuje především v EU silný veřejný odpor, smlouva ale nebyla v USA pro Trumpa nijak významným předvolebním tématem.

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová, která o smlouvě vyjednává, při příchodu na dnešní ministerskou radu uváděla, že nyní skutečně není jasné, co se stane. \"Máme silný důvod věřit, že v TTIP bude pauza, že to pro novou administrativu nebude priorita,\" poznamenala. Nejpravděpodobnější je podle ní pokračování prací na expertní a technické úrovni, ale bez dalšího formálního kola jednání obou stran.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK