Generali uvažuje o prodeji aktivit ve 13 až 15 zemích

23.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 23. listopadu (ČTK) - Největší italská pojišťovna Generali uvažuje o prodeji svých aktivit ve 13 až 15 zemích z celkových více než 60, kde působí, žádné propouštění ale neplánuje. Společnost si tím chce snížit náklady a posílit ziskovost a kapitál. Generali, která působí také v České republice, to uvedla v dnešní prezentaci pro investory.

Generali nesdělila, kterých zemí se odprodej aktivit dotkne. Makléřská společnost Intermonte ale uvedla, že mezi kandidáty patří Jižní Amerika nebo země Beneluxu. Generali vytváří většinu tržeb a zisků v Itálii, Francii a Německu. V Česku patří Generali s tržním podílem více než sedm procent mezi největší pojišťovny.

Zdroje agentury Reuters v úterý uvedly, že Generali zvažuje po celém světě o zrušení 8000 pracovních míst, což je více než deset procent její celkové pracovní síly. Šéf společnosti Philippe Donnet dnes řekl, že \"žádné takové číslo neexistuje\" a že s výraznějším rušením míst skupina nepočítá.

Prodejem aktivit a snížením nákladů chce Generali získat nejméně jednu miliardu eur (27 miliard Kč). Na vyspělých trzích má skupina v plánu snížit do roku 2019 provozní náklady o 200 milionů eur ročně.

Akcie Generali po úterní zprávě o propouštění prudce zpevnily. Dnes ale o zhruba čtyři procenta klesly.

Sektor pojišťovnictví se potýká s rekordně nízkými úrokovými sazbami, které pojišťovnám snižují výnosy z investic. Největší evropské pojišťovny Allianz, Axa a Generali to nutí k přehodnocení podnikatelských modelů.

Generali je třetí největší pojišťovnou v Evropě a zaměstnává přes 76.000 lidí. Má zhruba 65 milionů klientů ve více než 60 zemích světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK