Výrobci parmazánu Brazzale Moravia loni klesly tržby a měl ztrátu

24.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litovel (Olomoucko) 24. listopadu (ČTK) - Italsko-české firmě Brazzale Moravia, která je největším světovým výrobcem tvrdého sýra typu parmazán, loni po několika růstových letech klesly tržby o 15 procent z rekordních 2,014 miliardy korun v roce 2014 na 1,709 miliardy korun. Hospodaření akciové společnosti Brazzale Moravia se zároveň ponořilo do červených čísel, když po zisku 24 milionů korun v roce 2014 vykázala ztrátu bezmála 55 milionů korun. ČTK dnes data získala z výroční zprávy Brazzale Moravia.

Vedení společnosti Brazzale Moravia, která do letošního května nesla název Orrero, loňský pokles tržeb a ztrátu nekomentovalo. Firma v posledních letech zvyšovala produkci a předloni její tržby poprvé pokořily hranici dvou miliard korun, avšak zisk tehdy klesl na 24 milionů korun ze 104 milionů korun v roce 2013.

Ve finančních plánech na letošní rok vedení Brazzale Moravia počítá s mírným růstem výroby sýru Gran Moravia i sýřeniny. \"Celkový obrat společnosti by se měl pohybovat kolem dvou miliard korun a počet zaměstnanců přesáhne 300 osob,\" stojí ve výroční zprávě.

Více než 90 procent produkce parmazánu Gran Moravia míří z Litovle do zahraničí, především do Itálie. Brazzale Moravia má zhruba třetinový podíl na celkovém vývozu sýrů z ČR. Společnost se snaží proniknout také na asijské trhy a postupně upevňuje pozici v Česku, kde nyní provozuje síť 19 vlastních prodejen La Formaggeria Gran Moravia. V nich loni utržila 167 milionů korun.

Závod na výrobu parmazánu společnost Brazzale Moravia v Litovli-Třech Dvorech otevřela v roce 1996 a jeho stavba si tehdy vyžádala 21 milionů korun. V následujících letech firma postupně zvyšovala zpracovatelskou kapacitu, která původně činila 6000 litrů mléka denně.

Naposledy v roce 2010 společnost rozhodla o zvýšení kapacity o 200.000 litrů mléka na nynějších 440.000 litrů denně. Z tohoto množství lze denně vyrobit přibližně 25 tun tvrdého sýra, který poté dozrává v litovelských a italských skladech.

Tvrdý sýr Gran Moravia tvoří zhruba dvě třetiny produkce litovelského podniku, který vyrábí také sýry provolone, scamorza, pařené sýry, ricotta, mozzarelly, caciotta a všechny čerstvé výrobky pro podnikové prodejny.

Vedení Brazzale Moravia kvůli rostoucí poptávce plánuje více než zdvojnásobit produkci italských druhů sýra. Do konce roku 2018 by se kapacita závodu Brazzale Moravia podle dřívějších plánů měla postupně zvýšit na milion litrů mléka denně.

Litovelská společnost, která loni zaměstnávala v průměru 293 lidí, je součástí italské skupiny Brazzale. Majoritním vlastníkem Brazzale Moravia je italská firma Torrerossa Partecipazioni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK