Pokladny pro EET ještě dnes sháněly stovky hostinských

01.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Desítky až stovky podnikatelů z oblasti ubytování a gastronomie dnes sháněly pokladnu pro elektronickou evidenci tržeb (EET). Od půlnoci přitom již měli mít zařízení zprovozněné. Vyplývá to z informací dodavatelů pokladen na dotaz ČTK.

Největší prodejce EET O2 dnes podle šéfa dceřiné firmy eKasa Luboše Lukasíka zaznamenal zvýšený počet objednávek o 50 procent. Celkem O2 prodala zařízení pro EET 10.000 zákazníkům. Den před oficiálním startem obsloužilo call centrum eKasy rekordních 2000 zákazníků. Podnikatelé se vesměs ptali na to, jak nastavit zařízení k provozu.

Podle manažera komunikace Dotykačky Michala Wantuloka dnešek z pohledu vytíženosti pražské provozovny navazuje na předchozí dny, kdy bylo znát, že řada podnikatelů shání pokladnu pro EET na poslední chvíli. \"Start ostrého provozu se výrazně projevuje ve vytíženosti našeho call centra, kdy podnikatelé intenzivně řeší různé procesní zádrhele při zprovozňování pokladen. Mnozí nás například bombardují dotazy, jak do pokladny nahrát certifikát k EET, který si vygenerovali na portálu Finanční správy,\" řekl.

Část podnikatelů podle obchodníků neřeší pokladny z nevědomosti. V souvislosti s EET se totiž ukazuje, že mnozí podnikatelé mají chaos v tom, k jakým činnostem mají živnostenské oprávnění. Například pohostinství je vázaná živnost, což řada podnikatelů v minulosti obcházela.

\"Těch, kteří teprve dnes shání pokladnu, jsou řádově desítky. Většinou jsou to lidé, co mají restauraci jako jeden ze svých příjmů, a proto první vlně nevěnovali tolik pozornosti. Zároveň výrazně stoupá počet těch, kteří mají jiné řešení a nejsou schopni si je zprovoznit,\" uvedl provozní ředitel Storyous Petr Filipec. Některé podniky podle něj zavřely, když jim systém EET nefungoval.

Zvýšený zájem o nákup pokladních systémů trvá podle zakladatele firmy Septim Zbyňka Švece od začátku týdne. \"Zajímavé je, že se jedná zejména o restauratéry, kteří si pořídili \"výhodné\" pokladní řešení a teď zjistili, že neodpovídá jejich požadavkům, a tak ho potřebují rychle vyměnit. Nicméně samozřejmě se na nás obracejí i podnikatelé, kteří ještě nemají vůbec nic,\" uvedl.

Podle výkonného ředitele společnosti Shoptet Miroslava Uďana stále ještě téměř polovina těch, kterých se povinnost EET již týká, nemá nastavený potřebný systém a nyní vše na poslední chvíli dohání.

Povinnost EET se od 1. prosince týká zhruba 40.000 hostinských a hoteliérů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK