Růst ekonomiky byl v 3. čtvrtletí nižší než odhady ČNB

02.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. prosince (ČTK) - Růst ekonomiky ve třetím čtvrtletí byl proti odhadům České národní banky nižší o 0,6 procentního bodu v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové Tomáš Holub. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle dnešních zpřesněných údajů Českého statistického úřadu stoupl meziročně o 1,9 procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 0,2 procenta.

Odchylka meziročního růstu HDP ve třetím čtvrtletí od prognózy ČNB byla způsobena zejména nižším příspěvkem čistého exportu, když celkové vývozy i dovozy rostly výrazně pomaleji, než předpovídala ČNB. Za očekávání zaostal i růst vládní spotřeby. Růst spotřeby domácností odpovídal prognóze ČNB.

Naopak propad tvorby hrubého kapitálu byl menší, než očekávala centrální banka. \"Předpoklad o pokračujícím výrazném negativním vlivu snížení zejména vládních investic z důvodu jen pozvolného náběhu nového programového období EU fondů v letošním roce se však nadále naplňuje,\" uvedl Holub.

V souhrnu ČNB konstatovala, že ve třetím čtvrtletí 2016 došlo k očekávanému dalšímu zpomalení meziročního růstu české ekonomiky, ovšem ve větší míře, než ČNB předpovídala. Podle prognózy ČNB domácí ekonomika letos zpomalí růst na 2,8 procenta z loňských 4,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK