Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 0,1 procenta

02.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu nepatrně oslabily, od minulého pátku index PX klesl o 0,1 procenta na 887,2 bodu. Největší pokles zaznamenaly akcie mediální společnosti CME, nejlépe se vedlo cenným papírům Komerční banky, vyplývá z výsledků burzy. Předchozí týden akcie mírně klesly o 0,4 procenta.

\"Přelom listopadu a prosince přinesl očekávanou zvýšenou aktivitu přesně poslední listopadový den, kdy došlo k převážení indexů MSCI. Stěžejní informací týdne byl pak výsledek zasedání kartelu OPEC. Členové se dohodli na snížení produkce ropy Především zámořské indexy nadále pokračovaly v atakování nových historických maxim, ale v mezitýdenním hodnocení končí neutrálně. Stejně tak končí i domácí index PX,\" popsal vývoj na akciových trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla CME, která ztratila 4,3 procenta na 65,1 Kč. U firmy se neobjevila kurzotvorná informace. \"Odhadujeme, že jde o technickou korekci po růstu z předchozího týdne, kdy byla naopak CME skokanem týdne. Ani v předchozím případě se na titulu nic zásadního neodehrálo,\" uvedl Vaníček.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla Komerční banka, která přidala 3,3 procenta na 873,1 Kč. Ani u Komerční banky se neobjevila kurzotvorná informace. Nicméně zde odezněl možný negativní dopad snížení váhy v rámci indexů MSCI kvůli začlenění Monety.

Příští týden začne vyhodnocováním víkendového referenda v Itálii. Italové budou v nedělním referendu schvalovat současnou vládní politiku. Toto referendum je důležité, protože může být spjato až s předčasnými volbami. Riziko předčasných voleb je trhy vnímáno negativně vzhledem k růstu obliby protestních stran. \"Celkově jsme pro příští týden více obezřetní s tím, že případné italské \'ne\' může zvýšit rozkolísanost především bankovních titulů. I tak se však domníváme, že by taková rozkolísanost byla spíše krátkodobá,\" uzavřel analytik.

fd rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK