EP Energy klesl za devět měsíců meziročně provozní zisk i tržby

05.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Energetické skupině EP Energy z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) klesl za prvních devět měsíců letošního roku konsolidovaný zisk před odečtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) o 2,5 procenta na 5,3 miliardy korun (196 milionů eur). Konsolidované tržby se pak proti stejnému období loňského roku snížily o 5,3 procent na 35,9 miliardy korun (1,327 miliardy eur). ČTK to dnes zjistila z webu firmy. Výsledky jsou podle mezinárodních účetních standardů.

Skupina EP Energy je největším dodavatelem tepelné energie v Česku a druhým největším domácím výrobcem elektřiny. Ovládá například Elektrárny Opatovice, Pražskou teplárenskou a výrobce elektřiny a tepla Plzeňskou energetiku a United Energy.

Kromě České republiky firma působí na Slovensku a v Německu. V prosinci 2015 rozšířila své teplárenské portfolio o aktiva v Maďarsku, kde dokončila akvizici více než 95procentního podílu ve společnosti Budapesti Erömü. Tyto teplárny pokrývají asi 60 procent spotřeby tepla v Budapešti.

Největšími akcionáři EPH jsou podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží dvě třetiny akcií. Zbytek akcií vlastní investoři spojení se skupinou J&T. EP Energy patří společnosti EP Infrastructure (EPIF), která je dceřinou firmou EPH. EPH počátkem dubna oznámil plán nabídnout akcie EP Infrastructure na burze v Praze a Londýně, následně ale záměr zrušil s tím, že bude zvažovat vstup globálního investora.

V polovině letošního října EPH oznámil, že 30procentní podíl ve skupině EPIF kupuje investiční fond australské banky Macquarie. Po definitivním vstupu fondu do EPIF mají Tkáč a investoři spojení s J&T holding opustit. Mluvčí EPH Daniel Častvaj dříve uvedl, že transakce vstupu Macquarie do EPIF podléhá schválení antimonopolních úřadů a její vypořádání se očekává začátkem příštího roku. Majoritním vlastníkem EPH se poté stane Křetínský, kterému bude patřit 94 procent akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK