Ministr podepsal smlouvu na provoz vlaků s firmou GW Train Regio

05.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) dnes podepsal smlouvu se společností GW Train Regio na provoz vlaků mezi Plzní a Mostem. Firma na trati může začít od 11. prosince provozovat rychlíkové spoje. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Ministerstvo se rozhodlo pro přímé zadání firmě poté, co výběrové řízení na nového provozovatele loni zastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V tom právě GW Train Regio nabídla nejnižší cenu.

\"O tom, že by měl stát uvolnit trh v dotované železniční dopravě, se roky mluví, ale výsledky chyběly,\" uvedl Ťok. Zájem o provoz linky projevilo loni v září celkem pět společností. Nejlacinější GW Train Regio požadovala od státu dotaci necelých 75 korun na ujetý kilometr, což je zhruba o 13 korun méně, než kolik doplácel stát vloni Českým drahám.

ÚOHS soutěž zastavil začátkem loňského listopadu na základě podnětu Českých drah, podle kterých byl státní dopravce v soutěži proti ostatním společnostem v nevýhodě. ČD argumentovaly tím, že jsou jedinou firmou, která musí uznávat bezplatné jízdní doklady drážních zaměstnanců, takzvané režijky, nebo se navíc starat o nádraží.

Spojení mezi Plzní a Mostem je neelektrifikované a denně tudy projedou čtyři páry rychlíků, v neděli pak pět párů dálkových spojů. Kromě uvedené trasy ministerstvo dopravy plánuje soutěže na dalších pět železničních linek. Noví dopravci vzešlí z tendrů by od změny jízdního řádu v roce 2018/2019 měli jezdit mezi Libercem a Pardubicemi, mezi Libercem a Ústím nad Labem, na linkách Praha - Ústí nad Labem - Karlovy Vary - Cheb a Praha - Roudnice nad Labem - Ústí nad Labem - Děčín. O rok později ministerstvo plánuje vstup nového dopravce i na trasu Ostrava - Opava - Olomouc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK