Americký výrobce vonných svíček otevřel závod na Mostecku

06.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Havraň (Mostecko) 6. prosince (ČTK) - Americký výrobce vonných svíček Yankee Candle otevřel továrnu v průmyslové zóně Joseph na Mostecku. Do první pobočky v Evropě investoval 50 milionů dolarů (1,26 miliardy korun), zaměstná téměř 300 lidí. Roční výroba je nyní plánována na 20 až 30 milionů kusů. Svíčky budou určeny pro trh ve Velké Británii a Evropě. Zástupci firmy to dnes řekli novinářům.

Během prvních několika měsíců se budou v továrně testovat výrobky a bude se ověřovat jejich jakost. V současnosti jsou v provozu dvě linky. Plná výroba v závodě má začít v únoru 2017. Aktuálně ve firmě pracuje 100 lidí, dalších 150 lidí nastoupí v prvních třech měsících příštího roku. \"Cíl pro rok 2017 je 290 zaměstnanců,\" řekla novinářům personální ředitelka Martina Šebestová.

V příštích třech letech chce firma zvýšit počet linek v závodě na deset, vyrábět by se na nich mohlo víc než 50 milionů svíček ročně. Celkový počet zaměstnanců by mohl stoupnout na 396 osob. \"Mezi pracujícími jsou hodně technické profese, máme silný tým údržby. Hledání lidí nebylo těžké. Asi jméno společnosti a to, že nejsme automobilový průmysl, zapříčinilo, že nábor byl jednoduchý. V současnosti máme přes 4000 uchazečů v databázi, a to bez personální inzerce,\" uvedla Šebestová.

V novém závodě o velikosti šesti fotbalových hřišť se budou vyrábět vonné svíčky ve sklenicích ve třech různých velikostech. \"Yankee Candle hledal místo pro továrnu v celé Evropě, pro Mostecko rozhodl nakonec přístup české vlády, CzechInvestu, města Mostu a to, že je tady dostatek pracovní síly,\" řekl vedoucí týmu závodu v Havrani Mike Ryan. Na Mostecku je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v rámci ČR. Lidé ve výrobě anglicky umět nemusí, směnoví mistři budou moci docházet na výuku angličtiny.

Firma Yankee Candle vyrábí v USA vonné svíčky od roku 1969 a patří k nejznámějším světovým výrobcům svíček a vůní do aut a domácností.

Zónu Joseph, která má rozlohu 190 hektarů, vlastní Most. Investorovi pozemky prodala radnice za 52 milionů korun při obvyklé sazbě 340 korun za metr čtvereční. \"Město poskytlo firmě pobídku 200.000 eur (5,4 milionu korun) za to, že vytvořila určitý počet pracovních míst,\" řekl primátor Jan Paparega. Stejnou pobídku mohou získat další investoři.

Výstavbě zóny předcházela řada sporů s ekologickými aktivisty, hlavně kvůli hliníkárně Nemak, a místním sedlákem Janem Rajterem. S ním se město nakonec dohodlo a vykoupilo od něj za 260 milionů korun pozemky v okolí zóny. Většinu peněz na to poskytl stát. Několik kilometrů od mostecké zóny je krajská strategická průmyslová zóna Triangle.

V zóně Joseph je nyní šest investorů, na další dva pozemky už má Most zájemce. V příštím roce chce radnice investovat do rozvoje zóny, stavby silnic a prodloužení inženýrských sítí zhruba 40 milionů korun. \"Vyřešili jsme nyní problém s kapacitou vody, takže můžeme nabízet další pozemky,\" doplnil primátor.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK