Rozpočtový výbor nesouhlasí s Babišovými návrhy změn v EET

07.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Sněmovní rozpočtový výbor dnes zaujal negativní stanovisko k pozměňovacím návrhům ministra financí Andreje Babiše (ANO) na změny v elektronické evidenci tržeb. Babiš navrhl, aby se EET nevztahovala na podnikatele, kteří mají daň stanovenou paušální částkou a jejichž příjmy v předchozích třech letech nepřekročily 250.000 korun ročně. Druhou změnou je vynětí e-shopů v případech, kde zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti.

Tyto pozměňovací návrhy předložil Babiš k vládnímu daňovému balíku. Vládní ČSSD s nimi nesouhlasí. Rozpočtový výbor dnes posuzoval všechny předložené návrhy a zaujímal k nim svá stanoviska. Poslanci je dostanou před závěrečným schvalováním balíku. Podle dosavadních informací by ho poslanci mohli schvalovat v pátek, na jednání výboru dnes ale zazněla informace, že schvalování by mohlo přijít na řadu až v lednu.

Výbor se neshodl na stanovisku k návrhům vládní KDU-ČSL, které se týkaly evidence tržeb. Lidovci navrhují vyjmout z EET podnikatele - fyzické osoby s ročními příjmy do 414.000 korun a ty podnikatele, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost a měsíčně nevykážou zisk vyšší než 5401 korun. Kromě toho navrhují vyjmout z působnosti zákona o EET prodejce na farmářských trzích, kteří prodávají nejméně tři čtvrtiny své produkce. Výjimku chtějí také pro podnikatele s paušální daní.

Výbor zaujal negativní postoj k návrhům ODS a TOP 09 na zrušení zákona o evidenci tržeb.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK