Meziroční pokles tuzemského stavebnictví analytiky nepřekvapil

07.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Říjnový meziroční pokles tuzemského stavebnictví analytiky, které oslovila ČTK, nepřekvapil. Český statistický úřad (ČSÚ) dnes oznámil, že české stavebnictví v říjnu zrychlilo meziroční pokles na 8,5 procenta ze zářijových revidovaných 7,7 procenta. Podle odborníků je podobně jako v minulých měsících hlavním důvodem trendu nedostatek zakázek nebo špatná legislativa.

\"Důvod poklesu stavebnictví je stejný jako v předcházejících měsících, a tak jej není třeba příliš rozvádět. V první řadě je to nedostatek zakázek, především ze strany veřejného sektoru. Loňský boom čerpání peněz z evropských fondů je dávno pryč a nové projekty se rozjíždějí jen velmi pomalu,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Stejně jako ostatní připomněl, že loňské výsledky stavebnictví ovlivnilo dočerpávání dotací z evropských fondů z programového období 2007 - 2013.

Podle dnešních údajů ČSÚ se stavebnictví od ledna do konce října meziročně propadlo o 9,3 procenta, inženýrské stavitelství dokonce o 16,7 procenta. \"Za letošním prudkým poklesem stojí ovšem nejen útlum čerpání z rozpočtu EU, ale také například tíživé dopady unijní regulatoriky EIA (posuzování dopadů staveb na životního prostředí), které zpomaluje realizaci řady stavebních projektů,\" uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Podotkl, že v neposlední řadě je také třeba zmínit obecně zbytečné táhlé schvalovací procesy v oblasti stavební výstavby, které podle něj ve svém důsledku brzdí nejen stavebnictví, ale ekonomiku jako takovou.

Ekonom Komerční banky Marek Dřímal uvedl, že obtížný administrativní proces zahajování nových staveb brzdí i pozemní stavitelství. \"V době, kdy ceny bytů rostou v pokrizovém období rekordním tempem, pozemní stavitelství meziročně klesá o 1,5 procenta,\" upozornil.

Podle developerské společnosti Central Group bytová výstavba v ČR v současnosti stále ještě čerpá z povolení z minulých let. Podle analýzy firmy se ale počty vydaných stavebních povolení z minulých let vyčerpají již v průběhu příštího roku. \"Ten následující pak může být kritický, pokud politici a úředníci nezmění svůj postoj k povolování nové výstavby,\" dodala společnost.

rdo mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK