Analytici: Přebytek zahraničního obchodu bude letos rekordní

07.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Říjnový přebytek zahraničního obchodu je nejvyšší od roku 2005, kdy se začala tato statistika v národní metodice zveřejňovat. Také přebytek obchodní bilance za celý rok 2016 by měl být podle analytiků rekordní. Ekonomové ale zároveň upozornili na říjnový pokles vývozu. Zahraniční obchod ČR skončil v říjnu s přebytkem 15,5 miliardy korun, který byl meziročně o 300 milionů korun vyšší.

Ke konci roku lze podle analytičky Raiffeisenbank Daniely Milučké tradičně očekávat mírný schodek obchodní bilance. Od roku 2005 nebylo jediného prosince, ve kterém by bilance vykázala přebytek. \"Ovšem ani očekávaný mírný deficit na konci roku zřejmě nezabrání tomu, aby zahraniční obchod letos trhnul nový rekord. Očekáváme, že obchodní bilance letos vykáže přebytek přes 190 miliard korun. Již za leden až říjen dosáhl kumulovaný přebytek 178 miliard Kč,\" uvedla.

Nicméně mnohem podstatnější je podle analytika ČSOB Petra Dufka další propad exportu v řadě, a to dokonce o téměř pět procent. Meziročně se vývoz z ČR snížil o více než 15 miliard korun a největší měrou se na něm podílel doposud nejúspěšnější obchodní artikl, tedy osobní vozidla. \"Takže podobně jako u výsledků průmyslu je třeba začít uvažovat, zda jde o přechodný jev, nebo o první známky útlumu na evropském automobilovém trhu,\" podotkl.

V říjnu se vývoz meziročně snížil o 4,9 procenta, dovoz o 5,3 procenta. Po zohlednění sezonních a kalendářních vlivů dosáhl pokles 2,5 procenta, resp. 2,8 procenta. \"Vzhledem k poměrně příznivému vnějšímu ekonomickému prostředí, je vývoj vývozu negativním překvapením,\" komentoval čísla analytik společnosti Deloitte David Marek. V geografickém členění se snížil vývoz do všech zemí, které jsou hlavními obchodními partnery R. Vývoz do Německa klesl o 5,3 procenta, vývoz na Slovensko se snížil dokonce o 15,9 procenta, poznamenal.

V příštím roce by se zahraničnímu obchodu mělo dařit, míní analytička Komerční banky Jana Steckerová. Export by měla podporovat stabilní poptávka ze zahraničí po domácí produkci, přičemž pozitivně by se zde mělo odrazit i postupné oživení investiční aktivity u největších obchodních partnerů. Na druhou stranu vyšší domácí investiční aktivita bude podle ní tlačit směrem nahoru české dovozy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK