Brusel pokutoval trojici bank za manipulace se sazbou EURIBOR

07.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. prosince (ČTK) - Evropská komise vyměřila bankám JPMorgan Chase, HSBC a Crédit Agricole pokuty v celkové výši 485 milionů eur (přes 13 miliard Kč) za manipulace s úrokovou sazbou EURIBOR. Oznámila to dnes komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Největší pokuta připadla na americkou banku JPMorgan, která musí zaplatit 337,2 milionu eur. Francouzské bance Crédit Agricole vyměřila komise pokutu 114,7 milionu eur, zatímco britská HSBC dostala pokutu 33,6 milionu eur.

Pokutované firmy byly podle komise součástí skupiny sedmi bank, které v období od září 2005 do května 2008 spolupracovaly na manipulacích se sazbou EURIBOR. Do skupiny patřily rovněž banky Barclays, Deutsche Bank, RBS a Société Générale, které se však na urovnání této záležitosti s Evropskou komisí dohodly již v roce 2013.

Sazba EURIBOR je evropskou obdobou londýnské mezibankovní sazby LIBOR. Od těchto sazeb se odvozují úroky u milionů finančních transakcí v eurozóně a ve světě v hodnotě stovek bilionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK