Průmysl a stavebnictví v říjnu klesly,přebytek obchodu na rekordu

07.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Pokles průmyslové a stavební výroby a dosud nejvyšší přebytek zahraničního obchodu ukázala čísla za říjen, která dnes zveřejnil Český statistický úřad. Pokles stavebnictví analytiky nepřekvapil, jeho příčinou podle nich zůstává nedostatek zakázek nebo špatná legislativa. V případě průmyslu je říjnový pokles zklamáním, dodali, růstový trend se ale podle nich jen přerušil. Přebytek zahraničního obchodu očekávají rekordní i za celý letošní rok.

Průmyslová výroba v Česku v říjnu meziročně klesla o 1,7 procenta, podepsala se na tom nižší výroba dopravních prostředků. Trh přitom čekal růst. V září průmysl stoupl o 2,7 procenta a růst vykazoval i v předchozích měsících roku kromě červencového propadu. V říjnu ubylo výrobcům domácích zakázek, tržby jim klesly meziročně o 2,3 procenta.

Průmysl doplňuje sérii slabších říjnových čísel z české ekonomiky, komentoval dnešní údaje analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Podniky trápí nedostatek vhodných pracovníků, který jim neumožňuje rozšiřovat kapacity, dodal. Problémy mohou působit i tlaky na zvyšování mezd. Ekonomové ovšem předpokládají stabilizaci průmyslu a jeho růst v posledních dvou měsících roku. \"S ohledem na příznivé předstihové ukazatele z Německa se domníváme, že listopad přinese v tomto ohledu opět více optimistické hodnoty,\" podotkl analytik ING Bank Jakub Seidler.

Slabší říjnová čísla o průmyslu někteří ekonomové dávají za vinu poklesu výroby aut, který podle nich stojí také za snížením vývozu v desátém měsíci. Klesl však i dovoz, takže zahraniční obchod v říjnu skončil s přebytkem 15,5 miliardy korun, který byl meziročně o 300 milionů korun vyšší a také nejvyšší od roku 2005, kdy se začala tato statistika v národní metodice zveřejňovat.

Také přebytek obchodní bilance za celý rok 2016 by měl být podle analytiků rekordní. \"Očekáváme, že obchodní bilance letos vykáže přebytek přes 190 miliard korun. Již za leden až říjen dosáhl kumulovaný přebytek 178 miliard Kč,\" uvedla analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká. Zahraničnímu obchodu by se podle ekonomů mělo dařit i v příštím roce.

Stavebnictví v říjnu zrychlilo meziroční pokles na 8,5 procenta ze zářijových revidovaných 7,7 procenta. Oboru podle analytiků chybějí zakázky zejména od veřejného sektoru. \"Loňský boom čerpání peněz z evropských fondů je dávno pryč a nové projekty se rozjíždějí jen velmi pomalu,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Stavebnictví zpomaluje také kvůli regulaci ze strany EU, když řada dopravních staveb musí získat nový posudek o vlivu na životní prostředí, připomněli někteří ekonomové.

Další analytici zmínili složitou administrativu a zdlouhavé schvalovací procesy, které brzdí i pozemní stavitelství. \"V době, kdy ceny bytů rostou v pokrizovém období rekordním tempem, pozemní stavitelství meziročně klesá o 1,5 procenta,\" upozornil ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK