Sněmovna schválila rozpočet fondu bydlení na příští rok

07.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) bude v příštím roce hospodařit s výdaji 2,14 miliardy a s příjmy 917 milionů korun. Rozpočet fondu dnes schválila Sněmovna. Miliarda korun je určena na nízkoúročené úvěry fyzickým i právnickým osobám na výstavbu nájemních bytů, případně na opravy a modernizace bydlení. Od příštího roku bude fond poskytovat nové podpory výlučně formou úvěrů a ručení za poskytnuté úvěry.

Úvěry bude fond poskytovat i na opravy kvůli poškození bytového fondu živelní pohromou, řekla poslancům ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Na výplatu úrokových dotací k úvěrům na rekonstrukce a modernizace bytových domů z let 2001 až 2010 v souvislosti s programem Panel je určeno 767 milionů korun. Na příjmech by měl fond získat 917 milionů korun. Z toho 108 milionů má dostat na dotaci ze státního rozpočtu, 708 milionů na splátkách z poskytnutých úvěrů a 100 milionů na úrocích z těchto úvěrů. Na správní výdaje fondu je vyčleněno 70 milionů korun.

Státní fond rozvoje bydlení shromažďuje peníze určené na podporu bydlení. Hospodaří s vlastními penězi a rozděluje i příspěvky z příslušných fondů Evropské unie. Jeho cílem je podporovat soukromé a obecní investice do výstavby, oprav a modernizace bytů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK