Nezaměstnanost ve Zlínském kraji v listopadu zůstala na 4,5 pct

08.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 8. prosince (ČTK) - Počet nezaměstnaných ve Zlínském kraji se v listopadu snížil oproti říjnu jen o 11 lidí. Podíl nezaměstnaných tak zůstal na hodnotě 4,5 procenta. Úřad práce v kraji evidoval na konci listopadu 18.422 uchazečů o zaměstnání, řekla dnes ČTK ředitelka krajské pobočky úřadu práce Miriam Majdyšová. Loni v listopadu bylo v kraji 22.366 nezaměstnaných, podíl nezaměstnaných činil 5,6 procenta.

\"Ve dvou okresech Zlínského kraje nyní došlo k mírnému nárůstu nezaměstnanosti a ve dvou došlo naopak k mírnému poklesu nezaměstnanosti, proto bych tu celkovou situaci hodnotila jako stagnaci nezaměstnanosti,\" uvedla Majdyšová. Nejnižší nezaměstnanost je na Zlínsku, kde činila 3,7 procenta, nejvyšší na Vsetínsku, a to 5,5 procenta.

V listopadu poklesl počet nabízených volných pracovních míst, bylo jich 6624, o 690 méně než v říjnu, ale o 1018 více než loni v listopadu. \"Těch důvodů bude několik, samozřejmě se z nabídek ztratily sezonní profese. Dalším důvodem může být také to, že zaměstnavatelé před koncem roku, před svátečními dny, neradi přijímají nové zaměstnance a nechávají to spíše na nový rok,\" uvedla ředitelka.

Podíl nezaměstnaných v kraji je dlouhodobě nižší než republikový průměr, který na konci listopadu 4,9, v říjnu to bylo pět procent. Bez práce bylo v listopadu v celé zemi 362.755 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK