Nezaměstnanost na jihu Moravy se v listopadu nezměnila

08.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. prosince (ČTK) - Podíl nezaměstnaných na jižní Moravě v listopadu zůstal na úrovni 5,7 procenta, pokles se tak zastavil. Bez práce bylo 46.155 lidí, což je zhruba o dvě stovky více než v říjnu. Naopak mírně klesl počet volných míst. Úřad práce jich na jihu Moravy nyní eviduje 11.654. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Úřad práce.

Nezaměstnanost v regionu letos většinou klesala, výjimkou bylo mírné zvýšení počtu lidí bez práce v červenci a stagnace v srpnu. Loni v listopadu byla nezaměstnanost v regionu o procento vyšší a před dvěma lety dokonce o dvě.

Nejvyšší je nezaměstnanost v tradičně zemědělských okresech - tedy na Hodonínsku a Znojemsku, kde je nyní přes sedm procent lidí bez práce. Hned za těmito okresy je ale Brno, kde je nyní přes 4000 volných pracovních míst a na čtyři nezaměstnané je vlastně jedno volné. Oproti tomu jen tříprocentní je nezaměstnanost na Vyškovsku.

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla meziměsíčně o desetinu bodu na 4,9 procenta. V evidenci úřadů bylo 362.755 uchazečů o práci, nejméně od prosince 2008. Naopak volných míst zaměstnavatelé nabízeli nejvíce od listopadu 2007, bylo jich 135.300.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK