Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji klesla na 7,1 procenta

08.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 8. prosince (ČTK) - Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji se v listopadu snížil o 0,2 procentního bodu na 7,1 procenta. Práci na konci měsíce nemělo 61.907 lidí v evidenci úřadu práce, o 726 méně než na konci října. Oproti stejnému měsíci minulého roku byl počet nezaměstnaných nižší dokonce o 8405 a jejich podíl byl nižší o 1,1 procentního bodu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Moravskoslezský kraj zůstává oblastí s druhou nejvyšší nezaměstnaností v Česku. Nejvyšší podíl nezaměstnaných je v Ústeckém kraji, kde činí 7,6 procenta. V celé zemi klesla nezaměstnanost v listopadu meziměsíčně o desetinu procentního bodu na 4,9 procenta a v evidenci úřadů bylo 362.755 uchazečů o práci, což je nejméně od prosince 2008. V dalších měsících ale podle úřadu vzhledem k postupnému ukončování sezonních prací bude nezaměstnanost stagnovat, nebo mírně vzroste.

V Moravskoslezském kraji klesla nezaměstnanost ve všech okresech s výjimkou Bruntálu. Nejvíce uchazečů ubylo z evidence úřadu v okrese Ostrava-město. Bylo jich 437 a jejich podíl díky tomu klesl o 0,3 procentního bodu na 8,8 procenta. O 0,3 procentního bodu klesla nezaměstnanost také na Frýdecko-Místecku, a to na 4,4 procenta.

Na Bruntálsku přibylo do evidence úřadu 42 uchazečů o práci, podíl nezaměstnaných to ale nezvedlo. Nejvíce nezaměstnaných v kraji zůstává na Karvinsku, kde nemá práci 10,3 procenta lidí. Karvinsko je i okresem s nejvyšší nezaměstnaností v celé zemi. Nejnižší podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji byl na konci měsíce na Novojičínsku - rovná čtyři procenta, tedy o desetinu procentního bodu méně než na konci října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK