Dovoz do Číny v listopadu rostl nejrychleji za více než dva roky

08.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 8. prosince (ČTK) - Objem dovozu i vývozu z Číny se v listopadu překvapivě zvýšil, dovoz dokonce nejrychleji za poslední dva roky. Ukázaly to dnes údaje tamního celního úřadu. Dosavadní vývoj tak podle analytiků signalizuje oživování domácí i globální poptávky. Import se zvýšil o 6,7 procenta, nejvíce od září 2014. Analytici naopak očekávali pokles, a to o 1,3 procenta. Export vzrostl o 0,1 procenta, místo předpokládaného propadu o pět procent.

V říjnu se import meziročně snížil o 1,4 procenta, zatímco export se propadl o 7,3 procenta. \"(Listopadové) zlepšení odráží posilující globální poptávku,\" uvedl analytik Julian Evans-Pritchard ze společnosti Capital Economics.

Poptávka po čínském zboží vzrostla u všech velkých obchodní partnerů, zejména v Evropě a Spojených státech. Za růstem dovozu pak stála především silná poptávka po komoditách, například po uhlí, ropě, mědi a železné rudě.

Překvapivě příznivé údaje o zahraničním obchodu podporují očekávání, že čínská vláda splní letošní cíl, podle kterého má ekonomika vykázat růst o 6,5 až sedm procent. Ekonomika by se ale mohla dostat pod zvýšený tlak, pokud by nově zvolený americký prezident Donald Trump po nástupu do funkce splnil své předvolební sliby a uvalil na čínské zboží vysoká cla, podotýká agentura Reuters.

Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 6,7 procenta, a zopakovala tak výkon předešlých dvou čtvrtletí. Tempo růstu druhé největší ekonomiky světa je letos nejpomalejší od začátku roku 2009, proti vyspělým ekonomikám je ale pořád více než dvojnásobné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK