Analytici: Ceny benzinu a nafty v nejbližších měsících porostou

08.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic v nejbližších měsících porostou. Průměrná cena benzinu i nafty stoupne nad 30 korun za litr. Shodla se na tom většina analytiků, které dnes oslovila ČTK. Zdražování přičítají hlavně dohodě o snížení těžby ropy, kterou minulý týden uzavřeli členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Situaci ale může změnit možné porušení dohody, které není nereálné, upozornili analytici.

Podle společnosti CCS, která cenu pohonných hmot v ČR sleduje, stoupla průměrná cena benzinu Natural 95 od minulé středy o 35 haléřů na 30 korun za litr. Naftu motoristé natankují za průměrných 29,02 Kč za litr, což je o 38 haléřů více než před týdnem.

\"Vzhledem ke skutečnosti, že cena ropa Brent od poloviny listopadu vzrostla zhruba o čtvrtinu na 54 dolarů za barel, tak v nejbližších týdnech počítáme se zdražením zhruba o korunu na litru pohonných hmot,\" uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Hlavní ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda řekl, že nejoptimističtější realistické předpovědi ropných těžařů počítají s tím, že ceny ropy budou nyní trvaleji kolísat v rozmezí od 50 do 60 dolarů za barel. \"Naposledy, když se zhruba v tomto koridoru pohybovaly, tj. v období od února do července roku 2015, činila průměrná cena benzinu Natural 95 u českých čerpacích stanic lehce pod 32 korun za litr, zatímco průměrná cena nafty zhruba 31,50 koruny za litr. To jsou tedy úrovně, kam mohou ceny pohonných hmot v nadcházejících měsících ze současných hodnot vystoupat,\" podotkl.

Podle analytika společnosti Chytrý Honza Františka Bostla může být růst cen ještě větší, cena ropy by podle něj v prvním pololetí příštího roku mohla stoupnout až k 70 dolarům za barel. \"Na ceně pohonných hmot by se to mohlo promítnout ještě do začátku letní motoristické sezony. Ceny benzinu a nafty by se pak mohly pohybovat u hranice 34 korun za litr,\" dodal.

Někteří analytici ale připomínají, že dohody kartelu OPEC byly v minulosti často porušovány. \"Na základě historických zkušeností se k dohodě stavím skepticky,\" sdělil například Novák. Vychází proto z předpokladu, že průměrná cena ropy se bude v první polovině příštího roku pohybovat kolem 50 dolarů za barel, a ceny pohonných hmot se příliš měnit nebudou. \"Benzin by se měl dostat zhruba na 30 korun. Jestli ještě výš, o tom rozhodnou právě dohody o produkci,\" doplnil analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak připomněl, že i přes očekávaný růst jsou ceny benzinu a nafty v ČR ve srovnání se zbytkem Evropy relativně příznivé. \"Zdražení pohonných hmot se teď dotkne všech zemí. Při cestách do zahraničí doporučujeme doma natankovat plnou nádrž. Například v Itálii je benzin až o deset korun dražší,\" uvedl. Podle údajů Finlord na základě dat Evropské komise vyjde z okolních zemí litr benzinu a nafty levněji než v Česku pouze v Polsku. Benzin se tam průměrně prodává za 28,19 Kč/litr, nafta za 27,27 Kč/litr.

Ceny pohonných hmot ve vybraných evropských státech benzin nafta Český republika 30,00 29,02 Německo 35,90 30,49 Slovensko 33,76 29,54 Rakousko 30,76 29,08 Polsko 28,19 27,27 Itálie 40,22 36,22 Francie 36,00 31,30 Maďarsko 30,73 31,86

Zdroj: Finlord, u ČR CCS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK