Zaměstnanci Sokolovské uhelné si přilepší nejméně o 2,5 procenta

08.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sokolov 8. prosince (ČTK) - Zaměstnanci Sokolovské uhelné a.s. si v příštím roce přilepší na mzdách nejméně o 2,5 procenta. Pokud se firmě bude dařit a překonává svůj hospodářský plán, mohly by mzdy vzrůst dokonce až o 4,5 procenta. Odbory se na tom dohodly s vedením společnosti, řekl dnes ČTK předseda Sdružení odborových organizací Sokolovské uhelné Jan Smolka.

\"Máme kolektivní smlouvu připravenou a děláme jen poslední úpravy. Někomu se zdá, že 2,5 procenta není moc, ale musí se to brát ze základny, která je,\" uvedl Smolka. Průměrná mzda na Sokolovské uhelné je totiž výrazně vyšší než průměrná mzda v regionu, která je aktuálně 23.400. U Sokolovské uhelné se pohybuje okolo 30.000 korun. S platností od 1. ledna 2017 tak dojde k meziročnímu růstu průměrného výdělku na 30.619 korun na zaměstnance.

Podle Smolky se firmě, která je největším zaměstnavatelem v Karlovarském kraji a zaměstnává přes 330 lidí, dařilo i letos, a tak, ačkoli bylo letos dohodnuto základní navýšení o dvě procenta, nakonec to bylo 2,5 procenta.

\"Plánované úkoly roku 2016 se plní, a tak po dohodě s vedením společnosti byla vyplacena mimořádná prémie 126 milionů korun. Každý z více než tří tisíc zaměstnanců tak obdržel k celoročnímu výdělku 30.416 korun navíc. Prioritou odborů při kolektivním vyjednávání ale zůstává zachování zaměstnanosti. V regionu s vysokou nezaměstnaností je tato otázka pro lidi obzvlášť citlivá,\" dodal Smolka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK