Euro kvůli ECB smazalo počáteční zisky a klesá o víc než procento

08.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. prosince (ČTK) - Evropská měna smazala počáteční zisky a k americkému dolaru klesá o více než jedno procento. Reaguje tak na prohlášení Evropské centrální banky (ECB), která dnes prodloužila svůj program kvantitativního uvolnění měnové politiky do konce roku 2017 a naznačila, že sníží měsíční nákupy dluhopisů.

V 17:00 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 1,3 procenta na 1,0617 USD a k jenu oslabilo o 0,9 procenta na 121,19 JPY. Dolar vůči jenu zpevnil o půl procenta na 114,24 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o téměř procento na 101,18 bodu.

Euro před oznámením ECB posilovalo. Trhy všeobecně čekaly, že banka prodlouží svůj program, který měl končit v březnu. Převážně však předpokládaly prodloužení pouze o šest měsíců. Takže navzdory snížení měsíční částky tisku nových peněz je zpráva kvůli vyššímu prodloužení programu považována za negativní pro evropskou měnu a krátce po oznámení rozhodnutí ECB euro začalo oslabovat, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK