Národní soutěž vín vyhrál Ryzlink vlašský z vinařství Bzenec

08.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Valtice (Břeclavsko) 8. prosince (ČTK) - Šampionem Národní soutěže vín ČR 2017 se dnes ve Valticích na Břeclavsku stal Ryzlink vlašský 2015, pozdní sběr, řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Hrozny pochází ze Slovácké vinařské podoblasti, obce Hovorany, trati Zadní díly.

V soutěži bylo letos 2020 moravských a českých vín. Porota dnes nejlepší víno vybírala z 200 finalistů, kteří vzešli z jednotlivých vinařských regionů.

\"Jedná se o víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky, s vůní grepové pecky a mandlí ukazující na výbornou vyzrálost hroznů. Chuť je příjemně minerální se širokým začátkem i středem a střední perzistencí. Dochuť pomerančové kůry, tónů medu a vlašských ořechů naznačují velký potenciál tohoto vína,\" přiblížil nejlepší víno ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

Nejlepší stovka vín bude celoročně přístupná k degustaci ve sklepech valtického zámku. Kompletní složení Salonu vín oznámí organizátoři na začátku února, kdy se uskuteční slavnostní vyhlášení a otevření nového ročníku degustační expozice.

Návštěvnost Salonu vín za rok 2016 bude podobná jako v loňském roce. \"Již nyní jsme přivítali přes 20.000 absolventů některých z našich degustačních programů. Těší nás také zvyšující se počet zahraničních návštěvníků, například z Koreje a dalších asijských zemí,\" uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Loni se šampionem Salonu vín - národní soutěže vín 2016 poprvé stalo červené víno. Vyhrál Merlot 2012 výběr z hroznů, barrique od firmy CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, a.s. Hrozny pocházely z mikulovské vinařské podoblasti, z obce Brod nad Dyjí, viniční tratě Brodské stráně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK