Česká zbrojovka plánuje na příští rok rekordní tržby 4,07 mld. Kč

08.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Uherský Brod (Uherskohradišťsko) 8. prosince (ČTK) - Uherskobrodská Česká zbrojovka plánuje na příští rok tržby 4,07 miliardy korun a provozní zisk, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů, přes 700 milionů. Chce vyrobit 298.000 kusů zbraní. ČTK to po dnešní valné hromadě firmy řekl generální ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík. Firma v posledních letech každoročně dosahuje rekordních tržeb. I letos očekává překonání loňského rekordu, kdy vykázala asi 3,4 miliardy korun tržeb a zisk po zdanění 446,4 milionu.

Společnost podle Kovaříka také počítá s mírným navýšením počtu zaměstnanců, kterých by v příštím roce mohla mít kolem 1900. Momentálně v České zbrojovce pracuje asi 1830 lidí.

V tomto roce společnost dosáhne zřejmě tržeb zhruba 3,8 miliardy korun a zisku po zdanění mezi 400 a 500 miliony korun. Česká zbrojovka letos prodala své výrobky do stovky zemí světa. Export se na jejích tržbách podílí asi 80 procenty, zbytek tvoří tuzemské zakázky, především zakázka na přezbrojení armády.

Zbrojovce se letos velmi daří například v USA, kde má dceřinou firmu. Viceprezident pro vnější komunikaci společnosti Radek Hauerland ČTK nedávno řekl, že tržby ve Spojených státech amerických letos dosáhnou asi 1,2 až 1,3 miliardy korun, což je oproti 950 milionům korun z minulého roku nárůst o 300 až 400 milionů korun. Před šesti lety měla přitom Česká zbrojovka v USA tržby jen asi 190 milionů korun.

Firma letos vyrobí asi 260.000 zbraní. Polovinu výrobků dodává ozbrojeným složkám, armádě a policii, polovinu tvoří zakázky pro civilní potřeby, lov, sport nebo osobní ochranu. Podle Hauerlanda v poslední době rostou prodeje na trhu ozbrojených složek, kde Česká zbrojovka získala vedle zakázky na přezbrojení české armády i zakázku na Slovensku. Naopak neuspěla například loni v Indii, jejíž vláda tendr zrušila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK