Babiš odmítl, že by EET souvisela s listopadovým růstem inflace

09.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) nemohlo ovlivnit listopadový růst inflace, protože funguje až od prosince. ČTK to dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zároveň upozornil, že stravovací a hotelové služby, na něž se EET vztahuje, tvoří jen malou složku celkového spotřebního koše. Ekonomové oslovení ČTK uvedli, že EET ke zvýšení inflace přispěla, protože některé restaurace zdražovaly před jejím spuštěním.

\"Jak mohla EET ovlivnit inflaci v listopadu? Je to nesmysl, protože EET začala 1.12.,\" řekl Babiš. Zvýšení cen v souvislosti s evidencí tržeb nečeká ani v prosinci. \"Pokud někdo zdražil, tak musel zdražit ten, kdo asi nevykazoval tržby. Protože jsme snižovali DPH, dokonce někteří i zlevnili,\" uvedl.

\"Pokud vím, tak inflaci bude teď ovlivňovat nárůst (ceny) ropy, ale určitě ne EET,\" řekl ministr. \"Sektor stravování a hotelových služeb má na celkové inflaci podíl šest procent. Rozhodující podíl má ropa,\" dodal.

Meziroční inflace v Česku v listopadu zrychlila na 1,5 procenta z říjnových 0,8 procenta. Je nejvyšší od června 2013. Cenová hladina se zvýšila především u potravin, nápojů či tabáku.

\"Je pravdou, že ceny alkoholických nápojů meziročně stouply, což někdo může spojovat s pohostinstvím, ale zde je nutné zdůraznit, že zvýšení ceny alkoholických nápojů bylo zjištěno v běžných obchodech, na ty EET neměla vůbec žádný vliv,\" uvedl Babiš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK