Listopadová meziroční inflace byla nad odhady ČNB

09.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Listopadová meziroční inflace byla o 0,5 procentního bodu vyšší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub. V listopadu spotřebitelské ceny meziročně stouply o 1,5 procenta. Inflace se tak po téměř třech letech vrátila do dolní poloviny tolerančního pásma kolem dvouprocentního inflačního cíle ČNB.

Na odchylce od odhadované inflace se podle Holuba podílel zejména rychlejší než očekávaný růst cen potravin. V menší míře přispěla vyšší než očekávaná korigovaná inflace bez cen pohonných hmot. \"V tomto ukazateli jádrové inflace se pozitivně projevuje pokračující růst domácí ekonomiky a zvyšující se dynamika mezd,\" uvedl.

Zveřejněná data jsou podle Holuba proinflačním rizikem prognózy ČNB, která předpokládá používání kurzu jako nástroje měnové politiky do poloviny roku 2017.

Podle prognózy ČNB inflace na horizontu měnové politiky, tedy na přelomu let 2017 a 2018, mírně přesáhne dvouprocentní cíl. Během roku 2018 se bude vracet k dvouprocentnímu cíli.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK