Inflace výrazně stoupla; podle analytiků i díky EET, MF to odmítá

09.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Meziroční inflace v Česku v listopadu zrychlila na 1,5 procenta z říjnových 0,8 procenta a byla nejvyšší od června 2013. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Ceny se zvýšily především u potravin, nápojů či tabáku. K překvapivému růstu podle analytiků oslovených ČTK přispěla částečně příprava restaurací na elektronickou evidenci tržeb (EET), když zdražily své služby. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že EET listopadový růst inflace nemohlo ovlivnit, protože funguje od prosince.

Babiš dodal, že stravovací a hotelové služby, na něž se EET vztahuje, tvoří malou složku celkového spotřebního koše. Jak upozornil například hlavní ekonom ING Jakub Seidler, ceny v kategorii stravování a ubytování vzrostly meziročně o 2,2 procenta, zatímco celkový dosavadní průměr byl 1,2 procenta. \"Někteří provozovatelé stravovacích zařízení začali mírně zvyšovat ceny již v listopadu před samotným ostrým spuštěním EET,\" uvedl.

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský odhadl, že zdražení restauračních služeb zhruba z jedné poloviny odráželo předčasné navyšování cen před chystaným zavedením EET a z druhé poloviny růst cen potravin. \"Zatímco v listopadu byl dopad plánovaného najetí EET do inflace ještě relativně zanedbatelný, v prosinci už tomu může být jinak. Odhadujeme, že navýšení inflace kvůli EET může v prosinci dosáhnout celé desetiny procenta,\" uvedl.

Česká národní banka uvedla, že listopadová inflace byla 0,5 procentního bodu vyšší, než očekávala. Inflace se tak po téměř třech letech vrátila do dolní poloviny tolerančního pásma kolem dvouprocentního inflačního cíle ČNB.

Údaje podle ekonomů naznačují, že inflace může dvouprocentního cíle ČNB dosáhnout již v prvních měsících roku 2017. Díky tomu by centrální banka nemusela prodlužovat režim devizových intervencí a mohla jej ukončit již v průběhu příštího roku.

\"Na domácí scéně by tedy nic nemělo bránit opuštění kurzového závazku v nejbližším možném termínu,\" uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy dnešní data zvyšují pravděpodobnost překvapivého ukončení kurzového závazku již ve druhém čtvrtletí 2017.

Proti říjnu ceny stouply o 0,3 procenta, což byl stejný meziměsíční posun jako v říjnu proti září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK