Akcie v USA pokračovaly v růstu na nové rekordy, euro oslabilo

09.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. prosince (ČTK) - Akcie ve Spojených státech opět posílily na nové rekordy. Akcie tak pokračují v trendu vzestupu, který před měsícem nastartovalo vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Akcie nápojové společností Coca-Cola vzrostly po zprávě o výměně ředitele.

Index Dow Jones stoupl o 142,04 bodu, tedy 0,72 procenta, na 19.756,85 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 vzrostl o 13,34 bodu, čili 0,59 procenta, na 2259,53 bodu. Za celý týden oba indexy posílily o 3,1 procenta. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 27,14 bodu, neboli 0,5 procenta, na 5444,50 bodu. Od počátku týdne si index připsal 3,6 procenta.

Investoři očekávají, že plány Trumpa, které počítají se snižování daní a zvyšování výdajů na infrastrukturu, podpoří hospodářský růst. To pomáhá hlavně akciím finančních a průmyslových společností. Dnes však rostly hlavně akcie firem, které doposud spíše zaostávaly, jako zdravotnické, spotřebitelské, energetické a technologické firmy.

Akcie firmy Coca-Cola dnes zpevnily o 2,5 procenta. Firma oznámila, že dosavadní ředitel Muhtar Kent odejde a na jeho místo nastoupí James Quincey. Index zdravotnických společností stoupl o 1,2 procenta.

Příští týden se trhy zaměří na zasedání centrální banky USA (Fed). Všeobecně se očekává, že banka zvýší úroky. Investoři budou však sledovat, zda Fed naznačí, jakým tempem hodlá ve zvyšování úroků pokračovat.

Euro k dolaru druhý den za sebou oslabilo. Devizový trh tím reaguje na to, že Evropská centrální banka (ECB) na čtvrtečním zasedání prodloužila program nákupů dluhopisů více, než se čekalo. Dolar naopak podporují vyhlídky na to, že Fed příští týden zvýší základní úrokovou sazbu, napsala agentura Reuters.

V závěru obchodování euro k dolaru oslabilo o půl procenta na 1,0558 USD, vůči jenu naopak o půl procenta stouplo na 121,68 JPY. Dolar k jenu vzrostl o jedno procento na 115,24 JPY. Dolarový index se zvýšil o 0,5 procenta na 101,58 bodu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK