Asociace navrhla zakotvení rodinných firem do české legislativy

12.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Asociace malých a středních podniků navrhla zakotvení rodinných firem do české legislativy. Na konferenci Rodinné firmy na rozcestí to dnes řekl prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Ekonomičtí ministři se diskusi nebrání, návrh ale podle nich tato Sněmovna již schválit nestihne. Rodinné firmy se podle odhadů podílejí na výkonu ekonomiky 30 procenty.

\"Pokud chceme rodinné firmy či rodinné podnikání cíleně podporovat a sledovat jejich výkonnost a přínos pro českou ekonomiku, musíme je v českém právním řádu rovněž jasně zakotvit, podobně jako se tak stalo v celé řadě zemí EU. České právo doposud zná pouze právní institut rodinného závodu zakotvený v novém občanském zákoníku, který není pro tento účel dostatečný,\" uvedl Havlíček.

\"Ministerstvo průmyslu a obchodu se nabrání diskusi o definici rodinného podnikání,\" řekl ministr Jan Mládek (ČSSD). Není ale podle něj realistické se domnívat, že návrh schválí ještě tato sněmovna. Měla by se jím zabývat sněmovna vzešlá z příštích voleb, dodal.

\"Nejprve se vše musí vyhodnotit, potřebujeme data,\" doplnila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Příprava podle ní může trvat rok i několik let. Upozornila ovšem na to, že rodinné firmy nepodporují jen ekonomiku, ale podílejí se i na společenském a kulturním rozvoji obcí, měst a regionů.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) míní, že legislativa v případě rodinných firem není to hlavní. Důležitější je podle něj vytvořit atmosféru ve společnosti, že si tyto firmy zaslouží obdiv. Připomněl také, že je v tomto tématu ve střetu zájmu. \"Rodinné firmy nejsou o podnikání za účelem zisku, ale o vizi, splnění snu, nějakého projektu,\" poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK