UniCredit výrazně zvýší kapitál, zruší až 14.000 pracovních míst

13.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 13. prosince (ČTK) - Největší italská banka UniCredit zvýší základní jmění o 13 miliard eur (351,3 miliardy Kč), což je v italském bankovním sektoru dosud nejvyšší suma. Peníze pak využije na vyčištění bilance, z které odepíše nedobytné úvěry za 17,7 miliardy eur (478,4 miliardy Kč). Banka dnes také uvedla, že v příštích dvou let hodlá zrušit asi 14.000 pracovních míst, což odpovídá více než deseti procentům její celkové pracovní síly. UniCredit působí i v České republice.

Zvýšení kapitálu má bance také pomoci zvýšit ziskovost, uvedla agentura Reuters. Akcie UniCredit letos kvůli obavám investorů ohledně špatných úvěrů a nízké ziskovosti ztratily více než polovinu své hodnoty. Čistý zisk ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 12 procent na 447 milionů eur (12,1 miliardy Kč).

UniCredit se výrazně angažuje v zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky. Na českém trhu začala působit v listopadu 2007, její tuzemská pobočka vznikla spojením finančního ústavu HVB Bank a Živnostenské banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK