Vláda odmítla snížení spotřební daně z piva

14.12.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Vláda dnes odmítla návrh ODS na snížení spotřební daně z piva. ODS chce snížit sazby tak, aby se blížily úrovním před rokem 2010, kdy je Parlament zvýšil kvůli zvýšení příjmů státního rozpočtu. Snížením daně chce ODS restauratérům kompenzovat zavedení elektronické evidence tržeb (EET). O předloze bez ohledu na stanovisko vlády rozhodnou poslanci.

Vláda měla podle podkladů pro dnešní jednání uvést, že návrh není zcela slučitelný s právem Evropské unie a pivo v jeho důsledku nemusí zlevnit.

ODS navrhuje snížit základní sazbu spotřební daně z nynějších 32 korun na 26,80 Kč za hektolitr piva. Do roku 2010 byla sazba daně 24 korun. Snížení sazeb navrhuje ODS i u malých nezávislých pivovarů, čímž chce podpořit tyto pivovary i rozvoj měst a okolních regionů.

Podle vlády by snížení základní sazby znamenalo u půllitru desetistupňového piva úsporu asi 0,30 Kč. Kabinet měl podle podkladů pro dnešní jednání poukázat na to, že navrhované snížení nezaručuje pokles cen pro restaurace ani pro spotřebitele. Vláda také odhaduje roční výpadek příjmů z daně na 800 milionů korun, zatímco ODS odhadla čistý výpadek na 500 milionů ročně.

Také navrhované snížení sazby pro nejmenší pivovary s výrobou do 10.000 hektolitrů až na 12 Kč není podle vlády v souladu s požadavky EU. Vláda navíc tvrdí, že snížením spotřební daně z piva by vznikla nerovnost ve zdaňování spotřební daní, která by mohla být chápána jako nežádoucí signál o politické vůli ke snižování i jiných sazeb spotřebních daní, například u lihu, minerálních olejů nebo cigaret.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ