Předkupní právo spolumajitele nemovitosti se vrací do občanského zákoníku

14.12.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Senát umožnil, aby se do občanského zákoníku vrátilo předkupní právo na podíl spolumajitele u nemovitostí. Novelou, jejíž přijetí dnes podpořil, se uzákoní také úroky u dlužného výživného na děti a prodlouží se lhůta pro vyklizení bytu zvláštního určení spolubydlícím v případě úmrtí nájemce.

Norma má rovněž ze tří roků na pět let prodloužit lhůtu, v níž musí soud přezkoumat důvody pro omezení svéprávnosti. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) to umožní "odvrátit katastrofu", kdy by od Nového roku zhruba třetina z 30.000 nesvéprávných, u nichž se přezkum nestihl kvůli nedostatečnému počtu znalců, stalo automaticky plně svéprávnými. Zabránit tomu může včasným podpisem novely také prezident Miloš Zeman.

Zastánci obnovy předkupního práva na podíl spolumajitele nemovitosti zdůrazňují, že existovalo 50 let a vlastnické podíly by se měly scelovat. Odpůrci zejména z řad pravice poukazovali na problém nedosažitelných spoluvlastníků. Nová úprava má být účinná od ledna 2018.

Novela má prodloužit lhůtu pro vyklizení bytu zvláštního určení spolubydlícím po úmrtí nájemce ze tří na šest měsíců. Pokud s nájemcem v bytě žila nejméně rok jiná postižená osoba, nebo člověk starší 70 let, nájem by na ně automaticky přešel.

Vláda chce novelou zavést veřejnou evidenci svěřenských fondů rejstříkovými soudy, snížit maximální kauci na nájemní byt ze šestinásobku na trojnásobek nájemného a prodloužit ze tří na pět let lhůtu, v níž musí soud přezkoumat důvody pro omezení svéprávnosti.

Novela má také znovu povolit, aby si lidé nad 15 let, kteří dosud neskončili povinnou školní docházku, mohli sjednat práci. Dále se například zruší povinnost společenství vlastníků jednotek mít v názvu společenství také slovo "vlastníků". Novinky mají platit vesměs po dvou měsících ode dne, kdy novela vyjde ve Sbírce zákonů.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ