Byty zdražily za 2 roky o pětinu. V roce 2017 ceny výrazně neporostou

16.12.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zájem o nemovitosti byl v roce 2016 enormní, v řadě velkých měst poptávka vysoce převyšovala nabídku. Nejrychleji mizely z trhu menší byty v centru, které kromě vlastního bydlení lidé často využívali i jako investici. Od začátku roku 2015 se prodejní ceny bytů zvýšily o 21 %. Hypotéky budou v příštím roce méně dostupné, takže ceny již neporostou takovým tempem.

Prodejní ceny bytů v Praze a krajských městech v letošním třetím čtvrtletí vzrostly mezičtvrtletně o 2,7 procenta na 46.200 korun za metr čtvereční. Od začátku roku 2015 se zvýšily o 21 procent. Ve sledovaném čtvrtletí byly nejdražší byty v Praze s průměrnou cenou 61.500 korun za metr čtvereční, naopak v Ústí nad Labem to bylo 10.700 korun. Celkem se prodalo přes 6000 bytů za 17,7 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Deloitte a portálu CenovaMapa.org.

TIP: Porovnejte si hypotéky ONLINE!

Ve velkých městech, jako je například Praha, se ale pro mnoho lidí stalo bydlení v centru méně dostupným. „Ceny bytů 2+kk v centru Prahy se vyšplhaly skoro až na pět milionů korun. Mnoho mladých párů a rodin s dětmi si tak byty v centru nemůže dovolit, a proto jsme zaregistrovali zvýšený zájem o byty v rozvíjejících se okrajových lokalitách,“ uvedl Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

Nejdražší byty v Praze a v developerských projektech

Po Praze byly nejdražší byty v Brně (46.800 korun za metr čtvereční), Hradci Králové (37.100 Kč) a Středočeském kraji (35.500 Kč), za který jsou údaje vypočítány jako průměr za okresy Benešov, Beroun, Kladno, Mladá Boleslav, Praha - východ a Praha - západ. Naopak druhým nejlevnějším krajským městem po Ústí nad Labem byla Ostrava (18.400 Kč). Nejdražší byly byty v developerských projektech, kde v průměru vyšel metr čtvereční na 58.100 korun, naopak nejlevnější byly v panelových domech s průměrnou cenou 35.900 Kč.

Ceny bytů stále porostou, i když pomaleji

“Ačkoliv se čtvrtletní tempo růstu cen nemovitostí proti druhému čtvrtletí mírně snížilo, jeho dynamika je stále vysoká a díky vývoji cen nabídek nemůžeme v nejbližších měsících očekávat rychlou změnu tohoto trendu," uvedl jednatel portálu CenovaMapa.org Milan Roček. Ve druhém čtvrtletí se ceny zvýšily mezikvartálně o 6,1 procenta.

Díky nízkým úrokovým sazbám hypoték a rostoucí ekonomice dalo letos mnoho lidí přednost vlastnímu bydlení před nájmy. Před rekonstrukcí starších bytů upřednostnili Češi novostavby. Nevzniklo ale dostatečné množství nových bytů, aby dokázalo pokrýt poptávku. I kvůli tomu ceny volných bytů rostly. V roce 2017 by se již ceny nemovitostí neměly zvyšovat tak, jako tomu bylo letos. Jedním z důvodů jsou změny v přidělování hypoték a výše úrokových sazeb.

„Od letošního prosince začínají hypotéky zdražovat kvůli novému spotřebitelskému zákonu a regulaci pravidel ze strany České národní banky. Je tedy možné, že se sníží poptávka po investičních bytech, a naopak se zvýší zájem o větší rodinné byty. Lidé si totiž budou více promýšlet, jaká investice má pro ně ,“ řekl Tal Grozner. Podle něj se v posledních letech poptávka po bytech 3+kk a 4+kk až zdvojnásobila.

Prodaných bytů bude letos v porovnání s loňským rokem podle Deloitte méně. "Podle množství kupních smluv, které zapsal katastr nemovitostí za první tři čtvrtletí, letos bude přibližně o deset až 15 procent obchodů méně než v loňském roce," sdělil manažer oddělení nemovitostí Deloitte Petr Hána. Největší podíl prodejů ve třetím čtvrtletí podle něj připadl na Prahu, konkrétně 64 procent v objemu 11,3 miliardy korun.


Zdroj: Star Group, ČTK
Štítky:

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ