Brněnský palác Typos, kde sídlila ČT, se vydražil za 70,4 mil. Kč

16.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. prosince (ČTK) - Brněnský palác Typos v Jezuitské ulici, který letos opustila Česká televize, se dnes vydražil za vyvolávací cenu 70,4 milionu korun. Vydražitelem je lokální developerská a investiční firma, která chce své záměry zveřejnit až se celá transakce dokončí, řekl novinářům její zástupce Ondřej Vymazal. Na doplacení ceny má společnost čas do 14. února.

Na aukci se přihlásili tři zájemci, avšak vydražitel byl jediným, který se aktivně zúčastnil. Vymazal zatím pouze uvedl, že si firma koupila spíše starosti než radosti kvůli různým problémům s budovou. Konkrétní plány budou teprve součástí příprav a diskusí. \"Předpokládám, že až bude budova naše, tak zveřejníme prohlášení, co s ní chceme dělat,\" řekl Vymazal.

Jméno Ondřej Vymazal je v obchodním rejstříku spojeno se společností Magnum, která v historickém centru Brna opravila v minulosti již více objektů, naposledy v České ulici palác Chlumeckých.

V říjnu se druhá budova České televize v Běhounské ulici vydražila za 81 milionů, což byl téměř trojnásobek vyvolávací ceny. \"Až v dražbě se ukáže skutečná cena nemovitosti,\" poznamenal licitátor dražební společnosti Prokonzulta Josef Machů. Památkově chráněnou budovu v Běhounské již vydražitel zaplatil, zatím však není zřejmé, o koho jde. Zhruba v půlce ledna by už však měl být nový vlastník zapsaný v katastru nemovitostí.

Ředitel brněnského studia ČTK Jan Souček je spokojen, že se podařilo dokončit transakce související se stavbou nového studia v Brně-Líšni. Tam se televize přesunula během letošního léta.

Obě stavby, které ČT obývala v historickém centru Brna, vznikly v meziválečném období původně pro jiné účely. V Běhounské byla banka, Typos byl určen k bydlení a v přízemí bývala obchodní pasáž. Souček předpokládá, že by Typos mohl po mnoha letech sloužit původnímu účelu, k jakému byl postaven. Televize v něm sídlila od roku 1961, přičemž 55 let sloužil jako provizorium.

Nové televizní studio v Líšni stálo 274 milionů korun. Prodej opuštěných objektů tedy stavbu zaplatí více než z poloviny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK