Vlastní elektřina je trendy. Domácí zdroje do 10 kW dosáhnou na dotace

20.12.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Místo dalšího hledání úspor energií vlastní výroba elektřiny nebo tepla. Decentralizace energetiky je trendem, kterému pravděpodobně neutečou ani české domácnosti. Přibývat by měly malé domácí výrobny, třeba fotovoltaické panely na střechách rodinných domů. Budou časem vyrábět energii i bytovky? A kde získat na vlastní elektrárnu podporu?

Situace kolem malých domácích zdrojů, které vyrábí zelenou energii, se proměňuje. Před rokem přijal český regulátor vyhlášku, díky níž si lidé mohou pořídit výrobnu elektřiny do 10 kW bez licence, tedy se sníženou administrativní zátěží. Typicky jsou to malé solární elektrárny, které nemají primárně vydělávat na prodeji elektřiny, ale šetřit energii v domácnosti, snižovat spotřebu elektřiny ze sítě a přispět tak k nezávislosti odběratelů na dodávkách ze sítě. Takový trend je dlouhodobě patrný například v západní Evropě.

Než rozběhnete solární elektrárnu

Energetický regulační úřad svoji vyhláškou č. 16/2016 Sb., o podmínkách připojení k elektrizační soustavě uvolnil domácnostem ruce v případě administrativy. „Zjednodušené připojení bez licence znamená, že odpadá veškerá administrativa ohledně žádosti související s licencí. Na provoz mikrozdroje v tomto případě nemusíte mít ani živnostenský list,“ uvádí Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Připojení bez licence zároveň znamená minimální kontakt s distributorem, tedy jen malou administrativní zátěž při samotném provozu. Ještě než malou domácí elektrárnu spustíte, je nutné uzavřít novou smlouvu o připojení s provozovatelem distribuční soustavy.

Z technického hlediska je třeba před samotným zapojením malé domácí elektrárny zajistit změření tzv. „impedance proudové smyčky“. Pokud naměřené hodnoty vyhovují, lze začít s instalací elektrárny. Technické řešení mikrozdroje musí být zároveň nastaveno tak, aby zamezovalo přetokům elektřiny do sítě. To znamená, že v případě nadbytku vyrobené elektřiny ji nemůžete prodat některému z dodavatelů. Rozšiřují se ale technické možnosti skladování (akumulace) elektřiny, takže ji můžete zužitkovat později, například k ohřevu vody nebo přitápění.


TIP: Jak na domácí fotovoltaickou elektrárnu?
Malá fotovoltaická elektrárna na střechu domu: Kde začít?
Fotovoltaika na domě krok za krokem: Pomůžou i dodavatelé energií
Jak na financování fotovoltaické elektrárny: Kolik dostanete z dotací?

Dotace na malou fotovoltaiku

Instalaci malých solárních elektráren finančně podporuje dotační program Nová zelená úsporám. „Z něho je možné získat od 35 tisíc do 100 tisíc korun. Výše dotace se odvíjí od způsobu využití elektřiny a její akumulace. Minimální podpora je pro systémy s přímým ohřevem vody, nejvíce dostanou systémy s ukládáním vyrobené energie do akumulátorů,“ říká Tomáš Baroch z České fotovoltaické asociace.

Podpora z Nové zelené úsporám je určena právě pro zdroje do 10 kW instalovaného výkonu. Pro potřeby běžných rodinných domů zpravidla dostačuje výkon elektrárny kolem 5 kW. Dotace lze čerpat jak na fotovoltaické elektrárny, které vyrábí elektřinu, tak na solárně-termické systémy, jež produkují teplo využívané k ohřevu vody nebo přitápění. Podpora je dána fixní částkou podle typu pořízeného systému a podoblasti. Celková výše podpory na jednu žádost je omezena na maximálně 50 procent způsobilých výdajů.

S instalací fotovoltaických elektráren nově pomáhají i někteří dodavatelé, například E.ON nebo ČEZ, kteří nabízejí zpracování projektu, instalaci panelů, vyřízení administrativy i dotací. „Je to komplexní služba. Realizujeme projekty jak pro ohřev vody, tak připojení do distribuční sítě,“ uvádí Simona Bláhová z E.ON Energie. Samotná instalace elektrárny ve výsledku zabere jeden až dva dny. „Její výkon je garantován 25 let a životnost systému se očekává až 30 let,“ upřesňuje Roman Gazdík.

Solární fólie do paneláku

Zatímco domácnosti v rodinných domcích si mohou solární panely instalovat na střechy rodinných domů bez omezení, lidé v bytovkách nebo panelových domech jsou limitováni – logicky tím, že nevlastní střechu. Už dnes ale existují například průhledné fotovoltaické fólie, které lze nalepit na okno a jejich prostřednictvím vyrábět elektřinu ze slunečního svitu.

„Je tedy snad otázkou blízké budoucnosti, kdy například obyvatelé panelových domů, kteří navíc většinou mají velká okna, budou svou spotřebu také částečně pokrývat vlastní výrobou,“ domnívá se Alena Vitásková. Vedle fólií se objevují také další inovace, třeba solární střešní tašky nebo fasády, které solární svit proměňují v elektřinu.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ