"Nezdravé" potraviny ve školách zatím bez trestů

20.12.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Za porušení zákazu prodeje nezdravých potravin a nápojů ve školních bufetech a automatech zatím nebude hrozit trest. Ve společném tiskovém prohlášení to dnes oznámili ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Při kontrolách bude provozovatelům místo sankce poskytována metodická pomoc.

"To znamená, že kontroloři budou na místě vysvětlovat pracovníkům prodejen, bufetů a dalších zařízení, které konkrétní potraviny a z jakého důvodu jsou zakázané, a budou jim také navrhovat případná alternativní řešení. Jde nám především o zdraví dětí, nikoli o zájmy provozovatelů," uvedla v tiskové zprávě Valachová.

Takzvaná pamlsková vyhláška, kterou se školy budou muset řídit od ledna, se v posledních týdnech stala terčem kritiky. Provozovatelé školních kantýn i ředitelé škol si stěžovali, že řada běžných potravin nevyhovuje parametrům, které stanovilo ministerstvo zdravotnictví. Proti tomuto předpisu vznikla i petice, kterou do dneška podepsaly více než 2000 lidí.


Jak se najíst kvalitně ve fastfoodu i v „meníčkové“ hospodě?
Energiťáky jsou zdravotním rizikem. Únavu jen odsouvají do pozadí

Resorty školství i zdravotnictví ale nadále považují vyhlášku za významný krok k tomu, aby byl dětem ve věku povinné školní docházky znesnadněn přístup k nápojům a potravinám s vysokým obsahem cukru a tuků. "Vývoj řady zdravotních ukazatelů našich dětí, především tedy obezity, nás přímo zavazuje zakročit. Stát nemůže předepisovat rodičům, jak se mají stravovat jejich děti, může ale v zařízeních, které financuje, říci, co je zdravé," uvedl Ludvík.

Období hájení, kdy nebudou udělovány sankce, potrvá maximálně několik měsíců. Obě ministerstva jeho konec oznámí s předstihem.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU