Objem realitních investic v ČR loni dosáhl rekordních 91 mld. Kč

03.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Objem realitních investic v ČR loni vzrostl na dosud nejvyšší hodnotu 3,36 miliardy eur (asi 91 miliard Kč) a meziročně stoupl zhruba o pětinu. Započítány jsou i logistické areály zobchodované v rámci akvizice společnosti P3 Logistic Parks přibližně za 19 miliard Kč. Dnes o tom informovala poradenská společnost BNP Paribas Real Estate ČR.

Rekordní byl rovněž počet transakcí. Podle poradenské firmy Cushman & Wakefield se jich uzavřelo 59, meziročně o 60 procent více. Cushman & Wakefield ovšem uvádí celkový objem investic v tuzemsku zhruba o deset miliard korun menší než BNP.

Podle této firmy mezi významné transakce patřil prodej administrativního komplexu The Park, Florentinum, City Tower nebo Enterprise Office Center. Největší podíl tvořily kanceláře, uskutečnilo se však i několik významných převodů u obchodních a multifunkčních center. V tomto segmentu patřily k největším transakcím akvizice Galerie Harfa spolu s Harfa Office Parkem a supermarkety společnosti Atrium Real Estate - Forum Ústí nad Labem, Forum Liberec nebo OD Kotva.

Další významné transakce nákupních center by se podle očekávání měly uzavřít v prvních měsících letošního roku. Jde například o prodej Obchodního centra Letňany. Několik významných akvizic zaznamenal loni také hotelový trh. Majitele změnily pražské hotely Mandarin Oriental, Park Hotel Praha nebo Hilton Prague Old Town.

Podle společnosti Cushman & Wakefield dosáhl podíl českých investic na celkovém objemu více než 40 procent. Platební síla českých investorů stoupá nepřetržitě poslední tři roky. Jejich podíl byl loni dvakrát vyšší než v případě německých investorů, kteří patří dlouhodobě mezi oporu investičního trhu v Česku. \"V případě středně velkých institučních transakcí lze do budoucna počítat s tím, že se podíl lokálních investorů může běžně pohybovat kolem 50 procent. V letech se slabším objemem se může vyšplhat i výše. Čeští investoři budou zdejšímu trhu pravděpodobně více důvěřovat i v dobách jeho kolísání,\" uvedl partner pro oblast střední a východní Evropy Cushman & Wakefield Jeff Alson.

Zhruba tři pětiny investic připadaly na kanceláře. Následovaly maloobchodní a průmyslové plochy. Podle Alexandera Rafajloviče z investičního týmu Cushman & Wakefield se dá v letošním roce očekávat podobný objem investic jako loni. \"Nedostatek kvalitních nových nemovitostí ovšem může vytvořit prostor pro prodej starších objektů a vyvinout tlak na cenu. Velkou neznámou je ale mezinárodní politická a ekonomická situace, jejíž vývoj může apetit investorů výrazně ovlivnit,\" doplnil Rafajlovič.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK