Trump kritizuje GM za výrobu aut v Mexiku, hrozí vysokým clem

03.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Detroit 3. ledna (ČTK) - Budoucí americký prezident Donald Trump pohrozil největší americké automobilce General Motors (GM), že uvalí vysoké clo na dovoz jejích vozů Chevrolet Cruze vyráběných v Mexiku. Firma dnes v reakci na Trumpova slova uvedla, že drtivou většinu vozů Chevrolet Cruze určených pro americký trh vyrábí ve Spojených státech.

\"General Motors posílá v Mexiku vyráběný model Chevy Cruze prodejcům v USA přes hranice bez poplatku. Buď budete vyrábět v USA, nebo budete na hranicích platit vysoký poplatek,\" napsal dnes Trump na svém twitterovém účtu.

Automobilka GM uvedla, že všechny sedany Chevrolet Cruze prodávané v USA vyrábí v montážní továrně ve městě Lordstown v americkém státě Ohio. Z Mexika firma podle svého mluvčího dováží pouze hatchbackovou verzi, která má na celkovém prodeji tohoto modelu jen malý podíl, uvedla agentura AP.

Trump během své předvolební kampaně zdůrazňoval potřebu chránit americký průmysl před odlivem pracovních míst do zahraničí. Ostré kritice podrobil například plány americké automobilky Ford Motor na přesun části produkce do Mexika.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK