Americké akcie klesly, Nasdaq ale stoupl na nový rekord

05.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. ledna (ČTK) - Hlavní americké akciové indexy dnes poprvé v tomto roce klesly, technologický trh Nasdaq ale vystoupil na nové rekordní maximum. Wall Street oslabil propad akcií řetězců obchodních domů a slabší údaje z domácího trhu práce. Kurz dolaru pokračoval v sestupu ze 14letých maxim.

Dow Jonesův index třiceti předních amerických firem v závěru klesl o 0,21 procenta na 19.899,29 bodu a širší index S&P 500 oslabil o 0,08 procenta na 2269,00 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel na novém maximu 5487,94 bodu se ziskem 0,20 procenta.

Trh se po vánočních svátcích po vlně výrazného růstu stabilizoval a konsoliduje dosavadní zisky. Investoři čekají, jakým způsoby podpoří vláda nového prezidenta Donalda Trumpa ekonomiku.

Akcie řetězců obchodních domů Macy´s a Kohl´s klesly o více než deset procent. Obě firmy vykázaly v klíčovém závěru roku slabší tržby, než se čekalo. Kvůli propadu akcií bank výrazně klesl i index finančního sektoru, který měl nejhorší den od loňského září. Technologický sektor ale podpořil zhruba tříprocentní vzestup internetového maloobchodního gigantu Amazon.

Náladu na trhu zhoršila zpráva, podle níž soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v prosinci vytvořili zhruba 153.000 nových pracovních míst, což bylo méně, než se čekalo. Zpráva je pro investory vodítkem pro páteční klíčové údaji z celého trhu práce.

Na devizovém trhu dnes americký dolar dál klesal ze 14letých maxim z počátku týdne a vůči koši měn sestoupil na minimum za tři týdny. Pokles dolaru spustilo výrazné oživování čínského jüanu a smíšené údaje z domácího trhu práce americké měně příliš nepomohly, uvedla agentura Reuters.

Index dolaru ke koši šesti měn ke konci dne klesl o 1,3 procenta na 101,30 bodu, nejníže od 14. prosince. Dolar vůči euru oslabil o jedno procento na 1,0596 USD a ještě více se vzdálil úternímu maximu 1,0340 USD, kdy byl nejvýše od prosince 2002. Proti japonskému jenu americká měna oslabila o 1,4 procenta na 115,57 JPY.

hp

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK