Mluvčí prezidenta dnes oznámí, koho Zeman jmenuje do rady ČNB

10.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na dnešní tiskové konferenci oznámí, koho se rozhodl prezident jmenovat do Bankovní rady České národní banky. V únoru končí mandát členům bankovní rady Pavlu Řežábkovi a Lubomíru Lízalovi. Zeman už koncem loňského května uvedl, že jedním z členů bankovní rady jmenuje Oldřicha Dědka (63).

Řežábkovi končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován, Lízalovi končí první mandát. Lízal i Řežábek byli jmenováni členy rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 13. únoru 2011.

Dědek je od března 2007 Národním koordinátorem zavedení eura. Od února 1999 do února 2005 byl již viceguvernérem ČNB. Podle zákona o ČNB tak může být jmenován ještě na jedno šestileté období. Zákon totiž neupravuje, že musí být člen bankovní rady ve funkci dvě období za sebou.

Zeman za svého působení v roli prezidenta jmenoval od 1. března 2014 členem bankovní rady Jiřího Rusnoka. Následně jej od července 2016 jmenoval guvernérem ČNB na šestileté funkční období. Dále jmenoval od července 2016 členy bankovní rady Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého.

Viceguvernérovi ČNB Vladimíru Tomšíkovi a Mojmíru Hamplovi skončí druhé šestileté funkční období koncem listopadu 2018.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK