Prosincová meziroční inflace byla nad odhady ČNB, i kvůli EET

10.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Prosincová meziroční inflace byla o 0,7 procentního bodu vyšší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub. V prosinci spotřebitelské ceny meziročně stouply o dvě procenta. Inflace se tak po čtyřech letech pohybu pod cílem ČNB vrátila v samém závěru loňského roku na její dvouprocentní cíl. Výši inflace ovlivnila podle ČNB také elektronická evidence tržeb.

Na odchylce od odhadované inflace se podle Holuba podílel zejména rychlejší než očekávaný růst cen potravin. Zhruba ve stejné míře se vedle toho na zmíněné odchylce od prognózy podílela i vyšší než očekávaná korigovaná inflace bez cen pohonných hmot, která se v prosinci znatelně zvýšila. \"V tomto ukazateli jádrové inflace se již delší dobu pozitivně projevuje pokračující růst domácí ekonomiky a zvyšující se dynamika mezd,\" uvedl.

V prosinci se navíc podle Holuba přidaly k inflaci cenové dopady zavedení elektronické evidence tržeb v odvětví stravování a ubytování. Jejich příspěvek do celkové inflace lze podle Holuba odhadnout na jednu až dvě desetiny procentního bodu.

Holub dále upozornil na to, že inflace dosáhla dvouprocentního cíle proti předpovědi ČNB dříve. \"Rychlejší než prognózovaný nárůst inflace v závěru loňského roku lze nicméně považovat za důsledek jednorázových vlivů pramenících z tradičně kolísavého vývoje cen některých druhů potravin a ze zavedení elektronické evidence tržeb v odvětví stravovacích a ubytovacích služeb. Proinflační dopad uvedených vlivů do meziročního cenového růstu přitom ke konci letošního roku vyprchá,\" uvedl.

V opačném směru bude navíc letos podle ČNB působit stávající prognózou neočekávané další snížení regulovaných cen zemního plynu pro domácnosti.

Podle prognózy ČNB inflace na horizontu měnové politiky, tedy na na počátku roku 2018, mírně přesáhne dvouprocentní cíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK