Inflace stoupla na dvě procenta, zřejmě se blíží konec intervencí

10.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - V prosinci spotřebitelské ceny v ČR zrychlily meziroční růst na rovná dvě procenta z listopadových 1,5 procenta, když zdražily potraviny, pohonné hmoty, restaurace a ubytování. Byl to podle statistiků nejvyšší meziroční růst cen od prosince 2012. Za růstem cen je podle ekonomů i České národní banky mimo jiné zdražení cen v restauracích kvůli zavedení elektronické evidence tržeb (EET).

Navíc dnešní údaje podle analytiků potvrdily, že v letošním roce už nebude inflace překážkou pro ukončení režimu devizových intervencí České národní banky. Inflace se totiž v prosinci po čtyřech letech pohybu pod cílem ČNB vrátila na její dvouprocentní cíl.

Za celý loňský rok spotřebitelské ceny v průměru vzrostly o 0,7 procenta, což je nejvíc za poslední tři roky. O rok dřív byla průměrná míra inflace 0,3 procenta.

\"Podle našeho odhadu v lednu inflace zvolní pod dvě procenta, ale v únoru se na inflační cíl znovu vrátí a bude se kolem něj stabilně držet. Uvolňují se tak ruce ČNB, které se tak splní podmínka pro zrušení kurzového závazku. Očekáváme, že k jeho odstranění dojde již ve druhém čtvrtletí roku,\" uvedl například ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Největší růst cenové hladiny byl v prosinci v sektoru stravování a ubytování, upozornil ekonom společnosti Roklen Michal Šoltés. \"Pravděpodobně se tak projevuje efekt zdražování služeb související se zavedením EET,\" uvedl.

Na vliv EET upozornila i centrální banka, podle které byla prosincová meziroční inflace o 0,7 procentního bodu vyšší, než očekávala v aktuální prognóze. Na odchylce od odhadované inflace se podle ČNB podílel zejména rychlejší než očekávaný růst cen potravin. V prosinci se navíc podle centrální banky přidaly k inflaci cenové dopady zavedení elektronické evidence tržeb v odvětví stravování a ubytování. \"Jejich příspěvek do celkové inflace lze odhadnout na jednu až dvě desetiny procentního bodu,\" uvedla ČNB.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK