Veterináři dnes utratili chov kachen Sebol u Moravského Krumlova

10.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. ledna (ČTK) - Veterináři dnes utratili chov kachen firmy Sebol u Moravského Krumlova. Jako jediný velkochov se ocitl v ochranném pásmu, kde je nařízená plošná likvidace chovů drůbeže a ptactva kvůli ptačí chřipce, řekl ČTK ředitel Krajské veterinární správy Jaroslav Salava. Podle vyjádření zástupce firmy Pavla Bílka pro ČTK zde bylo ještě 2000 kachen. Dále veterináři pokračují také v utrácení domácích malochovů u chovatelů, kteří dostali informace později nebo nebyli doma v době, kdy se plošné utrácení konalo.

Chovy jsou utráceny v tříkilometrovém okolí tří ohnisek chřipky, tedy v Moravském Krumlově, v Ivančicích a místní ivančické části Letkovice. Od pátku už v kafilerii Agris Medlov skončilo několik tisíc kusů domácí drůbeže.

Velkochov firmy Sebol tvořily kachny, které byly chovány z 90 procent na export a tvořily takzvaný šlechtitelský chov. Ztráta půjde podle Bílka do statisíců korun a bude narůstat podle toho, jak dlouho budou trvat opatření vyplývající z vytyčení ochranného pásma. Pokud se nevyskytnou další ohniska, měla by opatření trvat tři týdny. V dozorovém pásmu, které je v okruhu deseti kilometrů, mají trvat měsíc.

Na jižní Moravě se v sobotu potvrdilo ještě jedno ohnisko, a to v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku, kde však veterináři utratili zatím pouze zasažený chov. Stejně tak je zlikvidované ohnisko v Lázních Toušeň ve středních Čechách.

Zatím žádné další ohnisko se v ČR neobjevilo, veterináři však v laboratoři průběžně zkoumají další podezřelé vzorky. Kvůli výskytu ptačí chřipky už například zakázali jakékoliv výstavy, dnes také zakázali všem komerčním chovům mít ptáky ve volných výbězích. V případě porušení zákazu hrozí chovatelům až dvoumilionová pokuta. Chovatelé mohou veterináře požádat o výjimku, musí však ptáky krmit pod střechou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK