Snapchat udělá v Londýně centrálu pro zahraniční operace

10.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. ledna (ČTK) - Americká firma Snap, která provozuje mobilní aplikaci pro sdílení fotografií a videa Snapchat, bude mít v Londýně centrálu svých mezinárodních operací. Firma to v dnešním sdělení označila za výraz důvěry v budoucnost technologického odvětví na britské půdě, třebaže loni se Britové v referendu rozhodli odejít z Evropské unie.

Firma, jejíž aplikace má po celém světě asi 150 milionů každodenních uživatelů, bude v Británii účtovat tržby ze zemí, v nichž nemá oficiální zastoupení, a bude tam z nich platit daně. Americké technologické firmy přitom obvykle zakládají evropská daňová sídla v zemích s velmi nízkými daněmi, jako je Irsko nebo Lucembursko, proti této praxi však začala důrazně zasahovat Evropská komise.

\"Věříme v kreativní odvětví v Británii,\" uvedla šéfka britského zastoupení firmy Claire Valotiová. Londýn je přitažlivý pro technologické firmy jako zásobárna velkého množství talentovaných lidí, kteří se tam stahují z Evropy i dalších oblastí světa, poznamenala agentura Reuters. Londýn jako světové finanční centrum také poskytuje snadný přístup k financování malých i velkých firem. Od loňského referenda o vystoupení Británie z EU zvýšili své investice v Británii technologičtí giganti jako je Google, Facebook nebo Amazon.

Snapchat zahájil činnost v roce 2012 jako aplikace umožňující uživatelům posílat fotografie, které po několika sekundách z přístrojů zmizí. Firma se loni na podzim začala označovat za výrobce fotoaparátů, představila sluneční brýle s vestavěným fotoaparátem, který je bezdrátově spojen s chytrým telefonem, a přejmenovala se na Snap Inc. V Londýně firma zvýšila počet zaměstnanců na více než 75 z pouhých šesti před rokem.

V listopadu Snap podal u americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) žádost o primární veřejnou nabídku akcií. Podle zdrojů Reuters by se mohla uskutečnit v březnu a ohodnotit firmu až na 25 miliard dolarů (639 miliard Kč). Byl by to největší vstup na burzu v USA od roku 2014 a největší primární emise technologické firmy v USA od roku 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK